Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіномистецька вітальня

Перегляд документального фільму

«ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ»

(З нагоди 202-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка)


image11 березня 2016 року в Кіномистецькій вітальні НПБУ відбувся перегляд документального фільму «ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ».

Фільм, створений режисером Сергієм Проскурнею спільно з ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів», було знято на замовлення Державного агентства України з питань кіно і приурочено 200-річчю від дня народження Кобзаря.

Про Тараса Григоровича Шевченка сказано мільйони слів. Його життю і творчості присвячено тисячі праць літературознавців, мистецтвознавців, істориків, філософів, письменників і митців багатьох країн. Його слово звучить більш ніж 100 мовами світу. Однак, кожне нове покоління наповнює його новим, сучасним змістом.

Кінострічка «ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ» - це інноваційний погляд на постать Великого Кобзаря, представлений широкому загалу в жанрі документальної соціальної містерії. Образ національного Генія і Пророка вимальовується крізь призму філософських уявлень про нього різних суспільних груп сьогодення.

Показ і обговорення кінострічки відбулось за участі головного редактора «Укркінохроніки» Олени Москаленко і відомого театрального режисера, продюсера, лауреата премії Національної спілки театральних діячів України, режисера документального фільму «ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ» Сергія Проскурні.

За словами режисера, образ Шевченка потребує осучаснення і представлений фільм - це антитеза шевченківським радянським канонам. Тому кадри кінохроніки радянських канонів вшанування Тараса Григоровича складають контрапункт до сцен та розповідей гуцулки-мольфарки, маргінала-філософа, вівчарів з Бессарабії, чорнобильських самоселів, професорів з Відня і Гарварду, допомагаючи розумінню глибинної суті істинного образу Великого Кобзаря.

Впродовж 52 хвилин перед глядачем розгорталась неосяжна оку географія зйомок: Київ, Відень, Нью-Йорк, Карпатські гори, степи Бесарабії, копанки Донбасу, чорнобильська зона відчуження і черкаський край, а окремі сюжетні лінії, представлені у фільмі, поєднав музичний геній відомого у світі нашого співвітчизника, композитора Валентина Сильвестрова.

В процесі живого спілкування режисера з учасниками зустрічі стало зрозумілим його переконання в існуванні містичної складової як особливості цього фільму, коли кожен може стати співучасником творення шевченкового образу в сучасному періоді історії.

 

Інформація підготовлена відділом СКД