П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Шлях прозаїка» 

до 110-ї річниці від дня народження Ю. Шовкопляса (1903–1978),

українського письменника


У 2013 році виповнюється 110 років від дня народження Юрія Шовкопляса – українського письменника, прозаїка, журналіста.

Юрій Юрійович Шовкопляс народився 6 лютого 1903 року у Харкові. Закінчив школу, вчився у гімназії. Із 1922 по 1927 рік навчався у Харківському інституті народної освіти. До 1930 року працював учителем в одній із місцевих шкіл.

Свій творчий шлях майбутній письменник розпочав 1926 року в журналі «Червоний шлях» оповіданням «Чорна балка», зобразивши події революції 1917–1921 років та долі людей, що за різних обставин опинились у ворожих таборах.

У 1929 році окремими виданнями одразу виходять чотири твори молодого письменника, оповідання та повісті «Геній», «Весна над морем», «Проект електрифікації», «Пробудження вночі».

1930 року побачив світ фантастичний роман «Завтра», в якому автор в основному вірно передбачив дальший хід подій у розвитку країни. Поява нового твору засвідчила утвердження письменника в українській літературі.

Молодий прозаїк займається не лише літературною, а й громадською діяльністю. Після возз’єднання західноукраїнських земель Ю. Шовкопляс працював у Львові кореспондентом літературних газет.

Важливе місце у творчості Ю. Шовкопляса займала тема формування молодого покоління. Збірку оповідань «Студенти», що вийшла друком 1930 року, було присвячено вихованню нової і перевихованню старої інтелігенції. У повісті «Починається юність» (1938 р.) письменник прагне розкрити романтичний світогляд молоді, пробудження перших почуттів, формування характерів.

Із 1941 по 1946 рік Юрій Шовкопляс працював в окружних, фронтових і армійських газетах, брав участь в бойових діях. Нагороджений орденами та медалями. Враження воєнних років позначились на прозових і публіцистичних творах письменника. Воєнні оповідання прозаїка пройняті почуттям високого патріотизму, славлять воїна, що мужньо захищає свою Вітчизну, зображують нездоланну силу українського народного характеру.

Після війни Юрій Шовкопляс працював редактором інформаційного журналу «Театральна декада», завідував кафедрою журналістики Харківського університету (1949–1951), був головою правління Харківського відділення Спілки письменників України (1953–1956), головним редактором журналу «Прапор» (1956–1960).

Тривалий час прозаїк не видавав нових творів. Лише 1962 року побачили світ перші частини трилогії «Людина живе двічі», а згодом її було опубліковано повністю. Роман неодноразово видавався українською мовою та у перекладах. Цей найбільший і найзначніший твір Юрія Шовкопляса здобув схвальну оцінку читачів і критики.

Трилогія цікава оригінальним підходом до теми, роздумами прозаїка над долею героїв, трактуванням їхнього життєвого обов’язку й особистої відповідальності перед суспільством. За романом «Людина живе двічі» у 1974 році був знятий художній фільм.

Національна парламентська бібліотека України із нагоди ювілею письменника підготувала книжкову виставку «Шлях прозаїка». На виставці експонується творчий доробок митця. Запропоновані романи, повісті та оповідання Юрія Шовкопляса відображають актуальні проблеми українського суспільства 30–60-х років минулого століття, які були надзвичайно близькими і для самого автора. Твори переконливо відтворюють правду життя та аналіз життєвих процесів, майстерно зображують людські почуття та переживання. Представлені в експозиції монографії та статті із періодичних видань, розкривають життєвий і творчий шлях письменника.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД