П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

День Соборності та Свободи України


День Соборності та Свободи України – свято, засноване 30 грудня 2011 року Указом Президента України Віктора Януковича № 1209/2011. Зокрема, цим указом визнано такими, що втратили чинність Укази президента від 21 січня 1999 року № 42 «Про День соборності України» та від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про День Свободи». Натомість засновується День Соборності та Свободи України, який відзначатиметься щорічно 22 січня.

22 січня 1919 р. на Софійській площі у Києві було всенародно оголошено "Акт Великої Злуки" між Наддніпрянською та Галицькою Україною, який днями раніше було підписано між урядами Західноукраїнської та Української Народної Республік. Слід зазначити, що роком раніше, а саме 22 січня 1918 р. Центральна Рада в Києві своїм ІV Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу.

Події 1918–1919 років відіграли визначну роль в історії України. Вони стали виявом генетичного потягу українців до територіального та духовного єднання, спадкоємності історичної державотворчої традиції, сформували підґрунтя для відродження сучасної незалежної, соборної України. Саме Акт Злуки 1919 року став справжнім днем об’єднання українських етнічних територій і народу в єдиній соборній, самостійній державі. Адже він творився з волі українців, руками самих українців.

Традиційно до свята Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку. Увазі користувачів пропонується література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності, процеси державотворення та формування територій української незалежної держави, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.


Інформація підготовлена відділом СКД