Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книжки Олександра Федорука

«Моя колекція – життя моє: Бесіди з Михайлом Кнобелем»

 (Київ: Фенікс, 2015)

та ювілейного номера журналу

«Образотворче мистецтво» ( 2015. – № 1)


image

9 грудня 2015 року в Національній парламентській бібліотеці Україні відбувалася презентація книги Олександра Федорука «Моя колекція – життя моє: Бесіди з Михайлом Кнобелем» (Київ: Фенікс, 2015) та ювілейного номера журналу «Образотворче мистецтво» (2015. – № 1).

Праця академіка, доктора мистецтвознавства, професора О. Федорука про М. Кнобеля висвітлює явище приватного колекціонування мистецьких творів в Україні, зокрема увага зосереджена на колекціонуванні  в Одесі.

З середини ХІХ ст. до наших днів колекціонування в Одесі стало важливим компонентом розвитку художньої культури в портовому місті. Сьогодні воно розмежувало поняття мистецьких збірок – державної та приватної. З-поміж великого числа збирачів мистецтва в Одесі автор звернув увагу на мистецьку колекцію Михайла Кнобеля. Діалог, що відбувся між колекціонером та автором, порушуючи питання розвитку мистецтва та характер однієї приватної збірки, склав основу пропонованої книжки.

На зустрічі слово про Михайла Зіновійовича Кнобеля – колекціонера, голову благодійного фонду ім. К. Костанді, про його щедрий дар місту  виголосила заступник директора Одеського музею сучасного образотворчого мистецтва Любов Заєва.

image

Журнал «Образотворче мистецтво» Національної спілки художників України цього року відзначає 80-річчя. За цей час він пройшов непростий шлях, змінюючи назви, обсяг, періодичність, творчі підходи. Починався він від порівняно невеликого 40-сторінкового зошита як видання Спілки радянських художників та скульпторів України під назвою «Малярство і скульптура». Редагував перші випуски журналу український мистецтвознавець і маляр-монументаліст Євген Холостенко. У 1939 – 1941 роках журнал називався «Образотворче мистецтво». Після деякої перерви (часи війни і післявоєнний період) 1954 року був відновлений під назвою «Мистецтво», в якому, крім образотворчого мистецтва, висвітлювалися також проблеми музичного і театрального життя. З 1970 року на основі «Мистецтва» створено 3 журнали: «Музика», «Український театр» і «Образотворче мистецтво», яке очолив Петро Говдя. У 1987–1991 роках головним редактором був Олексій Журавель, у 1992–2005 – Микола Маричевський, із 2006-го – Олександр Федорук.

У різні періоди журнал знайомив читача з останніми мистецькими та суспільними подіями, вміщував теоретичні статті та ілюстрації, творчі портрети, від початку 1990-х років пише про багатьох мистців з діаспори. Нині журнал відстежує сучасні мистецькі процеси, звертається до теорії та історії мистецтва, висвітлює процес інтеграції національного мистецтва у європейський та світовий контекст.

Розмова, що точилася навколо журналу, торкалася притаманних розвитку сучасного образотворчого мистецтва тенденцій, патріотичної місії художників у наш час, питань з історії та пріоритетів розвитку сучасного українського мистецтва.

У обговоренні взяли участь: головний редактор журналу «Образотворче мистецтво» Олександр Федорук, в.о. генерального директора НПБУ Тамара Вилегжаніна, заступник голови НСХУ Микола Кіщук, художники – Василь Перевальський, Остап Ковальчук, Анатолій Мельник, Анатолій Фурлет, Микола Компанець; доктор мистецтвознавства Зоя Чеусова; поет Іван Драч та письменник Михайло Костицький; редакційна команда журналу: Олена Нагаєцька, Ольга Собкович, Оксана Маричевська, Марина Худкова, Володимир Петрашик.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ