Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книг видавництва  Скай Хорс:

В. В. Галайба «Жизнь губернского города» (2015) та 

Анатолія Макарова «Рождество и Новый год в старом Киеве» (2015)

 

5 грудня 2015 року  на засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» відбулася презентація «Нові книги про старий Київ» видавництва Скай Хорс. Були представлені видання 2015 року –  В. В. Галайба «Жизнь губернского города» та Анатолія Макарова «Рождество и Новый год в старом Киеве».

Василь Васильович Галайба добре відомий дослідник історії Києва. Дуже прискіпливо опрацював стару київську пресу, склав величезну добірку виписок, на основі яких написав велику кількість статей про найвідоміші архітектурні пам'ятки, храми, монастирі, навчальні заклади, лікарні, благодійні установи, про деякі особливості суспільного життя міста. Автор кількох видань з історії Києва.

Нова книга Василя Галайби «Жизнь губернского города» – це ілюстрована енциклопедія дореволюційного Києва. Книга містить 170 тематичних  статей та більш як 400 старовинних і сучасних фотографій, багато з яких публікуються вперше.  Видання знайомить читача зі значущими пам’ятками, вулицями, площами та парками міста,  державними і громадськими установами, театрами, музеями, бібліотеками тощо.   

Анатолій Миколайович Макаров – український  письменник, культуролог, дослідник київської старовини. На жаль, через тяжку хворобу автор не міг бути присутнім на засіданні і його книгу «Рождество и Новый год в старом Киеве» представив голова клубу Анатолій Кончаковський.

Святки виникли у сиву давнину і досі не втратили свого хвилюючого значення.  Важко уявити когось іншого, більш новорічного персонажа , ніж звичний в останні часи Дід Мороз. Але багато століть тому чекали на Діда Сатурна, який втілював смуток Новоліття, і Різдвяного  діда, який ніс людям радість і хороший настрій. Саме в цих двох іпостасях з’єдналися два знайомі настрої, що приходять напередодні свята.

Книга розповідає читачам про те, як зустрічали Новий рік і Різдво наші предки, про що мріяли, в що вірили, яких традицій і обрядів дотримувалися.

Про підготовчу роботу з матеріалами до видання та плани на найближчий час розповіла директор видавництва  Скай Хорс Невзорова Дар’я Володимирівна.

Презентовані книги – прекрасний подарунок для любителів київської старовини.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ