Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До  90- річчя від дня народження Ю. Д. Бедзика  (1925 – 2008),

українського письменника, драматурга


imageЮрій Дмитрович Бедзик народився 25 листопада 1925 р. у м. Харкові в сім`ї відомого українського письменника Д. І. Бедзика.

Під час Другої світової війни перебував на фронті. За бойові заслуги був нагороджений орденами та медалями.

Після закінчення війни Юрій Бедзик повернувся до Києва. У 1949 році закінчив факультет міжнародних відносин Київського університету, потім аспірантуру на кафедрі міжнародно-публічного права.

Довгий час працював у Європі, потім перейшов на викладацьку роботу в Київському університеті. Публікувався у пресі зі статтями на міжнародні теми. Також працював у редакціях газет, зокрема, у «Літературній Україні» та видавництвах, очолював художній відділ Кіностудії імені О. П. Довженка. Член Спілки письменників СРСР, секретар Київської спілки письменників України. Двадцять років (з 1978 по 1998) був головою Українського відділення Радянського фонду миру.

Творчий шлях Юрія  Бедзика  розпочався віршем опублікованим в армійський газеті  під час війни. В українську та радянську літературу Ю. Д. Бедзик ввійшов як майстер прози. Перша книга автора (збірник оповідань «Поруч з тобою») вийшла друком у 1956 році.

Юрій Дмитрович написав понад 40 книг, сценаріїв і п’єс, поставлених у різних театрах. Він автор романів «Альма-матер», «Над планетою – Левіафан», «Сильний помсти не жадає», «Кожна хвилина життя», «Розкрилля», «Гіпсова лялька (Голод)», «Остання ніч імператора інків», «Берлін, 22 червня», «Любов, президент і парадигма космосу» та ін. У своїй творчості автор надавав перевагу пригодницькому жанру. 

Останнім твором письменника став роман «Дім сумних душ». Це задокументовані спогади дитинства про трагічні події в харківському будинку письменників «Слово» часів сталінських репресій, зокрема про самогубство Миколи Хвильового.

Його романи і повісті перекладено англійською, угорською, іспанською, латиською, молдавською, польською, російською, словацькою і французькою мовами.

За вагомий та неоціненний внесок у розвиток та збагачення української літератури Юрій Дмитрович Бедзик нагороджений багатьма відзнаками і преміями. Він – лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка та численних літературних премій, заслужений 

image

працівник культури України, президент Товариства «Україна – Німеччина». За його бутність на посаді головного редактора кіностудії ім. Олександра Довженка було знято знакові фільми «Тіні забутих предків» та «Білий птах з чорною ознакою».
            Помер Ю. Д. Бедзик у 2008 році в м. Києві, похований на Байковому кладовищі.

До 90-річчя від дня народження  Юрія Бедзика в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує творчий доробок і життєвий шлях письменника. На виставці представлені окремі твори та збірки художніх творів автора різних років видання, публікації та інтерв`ю в періодичних виданнях . Творчий і життєвий шлях письменника презентують наукові публікації та статті з періодичних видань, спогади про  Д. Бедзика його колег і друзів.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: 

вул. Набережно-Хрещатицька, 1;загальний читальний зал. 

Термін експонування: 25 листопада – 1грудня 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД