П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Великий Майстер


Трудное надо сделать привычным,
привычное легким, а легкое приятным.

К. Станиславский

 

Костянтин Сергійович Станіславський (справжнє прізвище — Алексєєв; 1863—1938) — видатний російський режисер, актор, педагог, народний артист СРСР (1936).  Засновник Московського художнього театру (МХАТ). Реформатор театру, виробив творчий метод, що здобув назву «система Станіславського».

Театром захоплювалася вся його родина, у будинку був спеціальний зал для вистав. Тому вже у віці 14 років Костянтин отримав перший сценічний досвід. У 1885 році він взяв собі псевдонім Станіславський на честь артиста Маркова, що має такий же псевдонім.

У 1886 році Станіславського призначили членом дирекції Російського музичного товариства та консерваторії. У цей час він почав розробляти проект товариства мистецтва і літератури, який був створений після зустрічі Станіславського з режисером Федотовим. Костянтин активно виступав у театральних постановках, став дуже популярним, його акторська майстерність порівнювалася з роботами московських професіоналів, причому нерідко порівняння виявлялося на його користь. Він грав у п'єсах «Гірка доля», «Безприданниця», «Плоди освіти». У 1889 році Станіславський сам поставив п'єсу «Палаючі листи» Гнєдича, з чого починається його режисерський досвід.

Вистави, створені Станіславським у МХАТі, відрізнялися не тільки глибиною і оригінальністю режисерського задуму, досконалістю сценічного втілення, а й соціальною загостреністю.

Діяльність Станіславського, його ідеї сприяли виникненню самих різних театральних течій, справили величезний вплив на розвиток світового сценічного мистецтва. Режисер зробив вагомий внесок у національну і загальнолюдську культуру, збагатив світ новими художніми цінностями, розширив кордони людського пізнання. За визнанням найбільших майстрів зарубіжної сцени, весь сучасний театр і сьогодні використовує спадщину великого російського актора.

До 150-річчя від дня народження Костянтина Станіславського в Національній парламентській бібліотеці України було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує власні роботи режисера з питань акторської етики, роботи актора над собою, технології акторської майстерності та співпраці режисера з актором. Крім цього, на виставці представлено статті, лекції, листи, бесіди та уроки зі Станіславським. На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.


Інформація підготовлена відділом СКД