Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Зустріч з літературним секретарем К. Паустовського (1965-1968),    

журналістом Валерієм Дружбинським

 

 

19 листопада 2015 року в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України у рамках клубу «Бібліотека і Місто» відбулася зустріч з відомим українським журналістом, літературним секретарем Костянтина Паустовського з 1965 по 1968 рік Валерієм Дружбинським.

Валерій Іванович Дружбинський, вже маючи відоме ім’я в російській журналістиці, пов’язав життя з Україною. З 1981 року живе в Києві. Більшу частину своїх 50-ти журналістських років він віддав українським читачам, довіряючи їм свої думки і переживання.  

В далекі 1965 – 1968 роки він, ще досить молодий журналіст, працював літературним секретарем широко відомого російського письменника Костянтина Паустовського – неперевершеного художника слова, майстра ліричної прози. Письменника, який зберіг людську гідність і вірність моральним орієнтирам у вихорі складних подій ХХ століття. 

 Москвич за народженням, Костянтин Паустовський вважав своєю другою батьківщиною Україну. Він – нащадок запорізьких козаків, які розселилися після розгону Запорізької Січі по всій Україні.

К. Паустовський свідчив: "Я виріс в Україні. Мої рідні з боку батька розмовляли тільки українською. З дитинства я полюбив співучу, гнучку, легку, нескінченно багату на образи й інтонації українську мову".

 Київ – важлива сторінка в житті Паустовського. Закінчив Першу київську класичну гімназію – одну  з найкращих у тогочасній Росії за складом викладачів гуманітарних наук. З серпня 1912 по вересень 1914 року навчався у Київському  університеті Св. Володимира – спочатку на фізико-математичному, а потім на філософському відділенні історико-філологічного факультету. Саме в Києві розпочалася літературна діяльність Костянтина Паустовського.  Його перше оповідання "На воді" було надруковано в ілюстрованому тижневику «Огни».

Протягом життя Костянтин Паустовський неодноразово відвідував Київ,  завжди тепло згадував про нього, підтримував творчі зв’язки з багатьма українськими культурними діячами.

 Спогади про Костянтина Паустовського, що ними щедро ділився Валерій Дружбинський, викликали багато запитань і побажань ще і ще говорити про Людину і Письменника Паустовського як про приклад  достойного життєвого шляху.

З великим інтересом присутні знайомилися і з книжками самого Валерія Дружбинського, у яких відображено його багаторічний журналістський доробок.

Наприкінці учасники зустрічі щиро побажали Валерію Івановичу міцного здоров’я, світлих думок, юнацького інтересу до життя, мудрого її розуміння.

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НПБУ