Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіномистецька вітальня

Вечір пам’яті

«Вшанування Святого Лікаря»

До 155-річчя від дня народження Теофіла Яновського

 

image

24 листопада 2015 р. в Національній парламентській бібліотеці України в рамках Кіномистецької вітальні відбувся вечір пам’яті «Вшанування Святого Лікаря», присвячений Теофіла Гавриловичу Яновському.

На вечір завітали: відомий український режисер, сценарист, поетеса Ольга Самолевська; культуролог, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» Владислава Осьмак; старший науковий співробітник Національного музею медицини України Дмитро Назаренко.

Присутні переглянули документальні фільми Ольги Самолевської з кіноциклу «Невідома Україна. Лікарська справа в Україні» («Київнаукфільм», 1993) - «Мемеntо vivere» та «Чи повернеться Лікар?», в яких яскравою мовою кінематографу розкрито образ видатного лікаря крізь призму бурхливих подій часів його життя.

Cвоїм баченням особистості Теофіла Яновського поділився з гостями вітальні представник наукової та музейної спільноти Дмитро Назаренко, а Владислава Осьмак розповіла цікаві історії та легенди, якими було оповито життя Святого Лікаря, і які й донині живуть в пам’яті народній.