Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Музичний вечір, присвячений 175-річчю від дня народження

Петра Ілліча Чайковського

«Золота полиця романсів»

  

 

image

«Я хочу, щоб моя музика поширювалася,

і все для більшої кількості людей

 вона була натхненням у житті»

П. І. Чайковський

 

17 листопада 2015 р. в Національній парламентській бібліотеці України у Літературно-музичній вітальні «Гармонія Всесвіту» відбувся музичний вечір «Золота полиця романсів», присвячений 175-річчю від дня народження великого композитора П. І. Чайковського.

Петро Ілліч Чайковський народився в далекій Вятській губернії, але багато років  його життя та творчості були пов'язані з Україною.

Здається, що сама українська природа, мелодика української пісні, яка оточувала композитора упродовж багатьох років, зацікавленість українською поезією не могли не вплинути на створення музичних шедеврів.

Романси П. І. Чайковського складали значну і найбагатшу частину його творчої спадщини. Без перебільшення можна сказати, що Петро Ілліч був  неперевершеним майстром цього жанру.

 Гості вітальні насолоджувались аріями і романсами П. І. Чайковського у виконанні Євгенії Проворової (сопрано), кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методики постановки голосу інституту мистецтв НПУ імені М. П. Драгоманова у музичному супроводі Леоніда Шаповалова, лауреата міжнародних конкурсів.

Виконання музичних творів П. І. Чайковського вражало високим професіоналізмом, душевністю, надзвичайною красою і щирістю. Заслуженою подякою присутніх Євгенії Проворовій та Леоніду Шаповалову були гучні оплески і побажання творчих успіхів.

 

Інформація підготовлена відділом СКД