Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 160 – річчя від дня народження Д. І. Яворницького (1855 – 1940), 

українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, письменника

 

image

Дмитро Іванович Яворницький - український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, академік АН УРСР, член Московського археологічного товариства, один з найбільших дослідників історії Запорозького козацтва.

Він народився в с. Сонцівці Харківського повіту Харківської губернії в родині сільського диякона. В 1881 р. закінчив історико-філологічний факультет Харківського університету і був залишений для наукової роботи при кафедрі російської історії. Проте, відмовившись від офіційно запропонованої на факультеті теми з загальної історії, починає студіювати історію Запоріжжя. У 1881-82 рр. вийшла перша його праця – «Виникнення і будова Запорозького Коша».

У зв’язку з незадоволенням керівництва захопленням історією запорозького козацтва Д. Яворницького було звільнено з університету. Протягом 1886-91 рр. він працював викладачем історії у кількох навчальних закладах Санкт-Петербурга.

За активну участь в українському національному русі 1891 року був звільнений з роботи і позбавлений права викладати в навчальних закладах.

З 1892 по 1897 рік Дмитро Яворницький вимушено знаходився у відрядженні в Середній Азії, де працював молодшим чиновником з особливих доручень при туркестанському генерал-губернаторі в Самарканді. Там він продовжив наукову діяльність в галузі історії і археології. Склав «Путівник по Середній Азії в археологічному та історичному відношенні» (1893), за який був нагороджений орденом Станіслава 3-го ступеня та орденом Бухарської Золотої Зірки (1894), а також отримав чин колезького асесора.

По закінченні терміну відрядження, Дмитро Іванович переїхав до Варшави. Отримавши дозвіл жити в Москві, став приват-доцентом Московського університету.

1901 року захистив магістерську дисертацію на історико-філологічному факультеті Казанського університету, представивши 2-е видання 1-го тому монографії "Історія запорізьких козаків" (М., 1900).

З 1902 р. за запрошенням земської управи й наукового товариства, завідував Музеєм старожитностей Катеринославської губернії імені О. Поля (нині – Дніпропетровський національний історичний музей імені Дмитра Яворницького).

З 1920 по 1933 рр. працював в Інституті народної освіти у Катеринославі, де завідував кафедрою українознавства (1925-1929), був професором.

1927 - 1932 рр. Д. Яворницький – відповідальний керівник експедиції з виявлення старожитностей, здійснював археологічний нагляд над розкопками під час будівництва Дніпрогесу.

До останніх днів життя Дмитро Яворницький завідував Дніпропетровським історичним музеєм, брав участь у численних експедиціях по місцях Запорозької Січі. Помер Дмитро Іванович Яворницький 5 серпня 1940 року. Поховано видатного вченого у Дніпропетровську, на території музею, що носить його ім’я.

Д. Яворницькому належить заслуга створення унікальної колекції матеріальних пам’яток по історії Запоріжжя. Зібрана ним колекція налічує до 75 тис. експонатів. Значний фольклорний, етнографічний, лексикографічний матеріал, зібраний і упорядкований вченим, увійшов у видання «Запоріжжя в залишках старовини та переказах народу» (1887), «Українські народні пісні» (1906), «Словник української мови» (1920). Археографічний доробок Дмитра Яворницького відображено у виданнях: «Джерела запорізьких козаків» (1903), «До історії Степової України» (1929).

image

Переважна більшість наукових праць Дмитра Яворницького присвячена історії Запорізької Січі: «Історія запорізьких козаків» у трьох томах (1892-1897); «Вольності запорізьких козаків» (1890); «Іван Дмитрович Сірко. Славний кошовий отаман запорізьких низових козаків» (1894); «Число і порядок запорізьких січей з топографічним нарисом Запоріжжя» (1884) та ін.

Д. І. Яворницький – автор ряду художніх творів: збірки віршів «Вечірні зорі» (1910), повістей «За чужий гріх» (1907), «Де люди – там і лихо» (1911).

На відзнаку 160-річчя від дня народження Дмитра Яворницького в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція презентує науково-літературний доробок, епістолярну спадщину, а також містить літературу, яка висвітлює життєвий та науково-творчий шлях видатного вченого.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, читальний зал (4-й поверх)

 

Термін експонування: 5-30 листопада 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД