Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня Організації Об’єднаних Націй

 

Книжкова виставка

 

 

        «Об’єднані Нації – це наша велика надія на мирний та вільний світ»

 

Ральф Банч, дипломат,

лауреат Нобелевської премії миру 

 

 

 

 

 

 

imageОрганізація Об’єднаних Націй (ООН) –глобальна міжнародна організація була заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Членами засновниками  стала 51 держава світу,  в тому  числі і Україна.  Представники України (у 1945 р. – УРСР)  взяли активну участь у розробці Статуту ООН. Глава делегації УРСР на конференції у Сан-Франциско, міністр закордонних справ УРСР  Д. Мануїльський головував у Першому комітеті, де були розроблені Преамбула та Глава 1 «Цілі та принципи» Статуту.  СРСР в числі перших підписав Статут і увійшов в групу з 50 державами-засновницями ООН.

У 2011 році  ООН  налічувала 193 держави-учасниці.

Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об'єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики нашої держави. Україна надає виняткового значення діяльності ООН з підтримання міжнародного миру та безпеки, бере активну участь у міжнародному процесі щодо впровадження політики сталого розвитку з метою комплексного вирішення завдань охорони довкілля та економічного зростання людства на глобальному рівні.

В  Україні ООН  представляють фонди, програми  та спеціалізовані установи, що  працюють відповідно до загальної стратегії ООН в Україні: надають технічну  допомогу з питань людського розвитку та гуманітарну допомогу, яка грунтується на принципах поваги і дотримання прав людини.

Серед основних пріоритетів ООН в Україні сьогодні –  допомога людям зі Сходу та Криму, які опинились у скрутній ситуації, підтримка реформи системи державного управління в Україні задля забезпечення верховенства закону і зміцнення соціальної стабільності та демократичного управління.

image

2015 року  Організації Об`єднаних Націй виповнюється 70 років.   Національна парламентська бібліотека України з нагоди  цієї знаменної дати організувала книжкову виставку До Міжнародного дня Організації Об’єднаних Націй.

В експозиції представлені документи, що знайомлять з історією створення та діяльністю  Організації Об`єднаних Націй протягом  її 70-річного існування. Монографії, матеріали наукових конференцій та публікації знайомлять з правовими засадами та програмами співробітництва ООН та України,  діяльністю Представництва ООН в Україні.

 

 

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно- Хрещатицька, 1 (4-й поверх).

 

Термін експонування:   24 жовтня – 5 листопада 2015 р.  

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД