Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«Якщо архіви мовчать, то земля
 говорить …»

 

 

 

І. Свєшніков

 

image

Ігор Кирилович Свєшніков народився 16 жовтня 1915 року у м. Києві. В шестирічному віці разом з матір’ю і сестрою переїхав в с. Хотин Дубенського повіту Волинського воєводства (тепер –  Радивилівський р-н Рівненської обл.).

Після закінчення гімназії у  1935 р. вступив до Львівського університету на юридичний факультет. Під час навчання в університеті став членом Польського археологічного товариства і університетського студентського товариства антропологічних наук.

Після встановлення радянської влади на Волині (у вересні 1939 р.) працював учителем сільських шкіл Ровенської та Львівської областей.

У 1945 – 1950 р. І. Свєшніков навчається на історичний факультету Львівського університету. У 1958 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Пам’ятки племен бронзової доби Прикарпаття і Західного Поділля» при Інституті матеріальної культури Академії наук СРСР.

З 1959 року працював в Інституті суспільних наук України у відділі археології. 1972 року Ігор Кирилович захистив дисертацію «Історія населення Передкарпаття, Поділля і Волині в кінці ІІІ – на початку ІІ тисячоліття до нашої ери»  та отримав ступінь доктора історичних наук при Інституті археології Академії наук СРСР у Москві.

«Якщо архіви мовчать, то земля говорить» – кредо всього життя Ігоря Свєшнікова, яке він підтвердив своїми археологічними розкопками на території України (у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській і Рівненській областях), а також у Молдові. Понад 20 років учений проводив розкопки на місці Берестецької битви 1651 року (однієї з найбільших  в ході Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького проти  Речі Посполитої). Результати своїх досліджень Ігор Кирилович Свєшніков виклав у майже трьохстах наукових і краєзнавчих публікаціях, зокрема, – в історико-археологічному 300-сторінковому дослідженні «Битва під Берестечком».

Ним були виявлені первісні стоянки, поселення, селища, городища, могильники курганні та безкурганні, копальні й майстерні, культові місця та скарби, що складаються з дорогоцінностей або набору знарядь праці, зброї та речей побуту.

Ще при житті І. К. Свєшніков здобув міжнародне визнання: був учасником численних наукових конференцій за кордоном, його праці публікувалися у країнах Європи, а Краківська Академія Наук присвоїла звання академіка.

Свою велику науково-пошукову працю Ігор Кирилович поєднував з громадською роботою: працював членом рад із захисту дисертацій при Інституті археології АН УРСР та Інституті українознавства імені І. П. Крип’якевича НАН України, був членом президії і головою секції пам’яток археології Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, членом редколегії археологічних видань Інституту суспільних наук, ін.

З 1992 року Ігор Свєшніков був почесним членом Рівненського краєзнавчого товариства Всеукраїнської спілки краєзнавців.

Помер 20 серпня 1995 року, похований на сільському цвинтарі в селі Івано-Франкове на Львівщині.

16 жовтня 2015 року виповнюється 100 років з дня народження видатного українського археолога, дослідника Берестецької битви 1651 року Ігоря Кириловича Свєшнікова. 

Національна парламентська бібліотека України з нагоди цієї дати підготувала книжкову виставку.  

imageЕкспозиція презентує науковий  доробок Ігоря Кириловича Свєшнікова та видання про життєвий шлях видатного археолога.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського,1; 2поверх.

 

Термін експонування: 13 жовтня – 2 листопада 2015 р.

 

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД