Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня

«Гармонія Всесвіту»

Музично-поетичний вечір

 «Відома і невідома Ave Maria»


image

24 вересня 2015 року в приміщенні Національної парламентської бібліотеки України в рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбувся музично-поетичний вечір «Відома і невідома Ave Maria».

Запропонована композиція – «Відома і невідома Ave Maria» – вінок прекрасних мелодій світу – мелодій ніжності та надії, примирення і всепрощення, подолання скорботи і просвітління.

Жодна молитва не надихала композиторів від XVI століття і до сьогодення як Ave Maria. І не випадково, адже образ Богородиці глибоко хвилює серця людей. Прекрасна Дама лицарів, помічниця матерів, розрадниця хворих, надія на спасіння грішників і заступниця цілих народів. До того ж Пресвята Діва здавна є ідеалом краси і вічної жіночності

Гостями вітальні були Євгенія Проворова – сопрано, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики постановки голосу Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та  Леонід Шаповалов – фортепіано, лауреат Міжнародних конкурсів піаністів,  у виконанні яких прозвучали відомі шедеври І. С. Баха, Ш. Гуно, Д. Каччіні, В. Вавілова, Ф. Шуберта, П. Масканьї, Дж. Верді, Л. Керубіні, М. Мусоргського, К. Сен-Санса та інших.  Їх доповнювали не менш чудові твори сучасних композиторів, зокрема:  А. Пьяццолли, М. Шухи, В. Гомеса, О. Янченка, Н. Габунія, Я. Ковалевського, а також фортепіанні твори Ф. Ліста. Крім музичних творів присутні мали можливість почути вірші Ліни Костенко, які піднесено і емоційно читала Євгенія Проворова.

Для присутніх було несподіванкою дізнатись про участь Євгенії Проворової та Леоніда Шаповалова в концертах для українських воїнів в зоні АТО.

Зустріч закінчилася бурхливими оплесками на адресу виконавців та словами щирої подяки, побажаннями творчих успіхів у майбутньому. Музично-поетичний вечір «Відома і невідома Ave Maria» був прекрасним подарунком, який наповнив зал світлом, добром і радістю.  

 

         Інформація підготовлена відділом СКД