Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 140–річчя від дня народження О. А. Кошиця (1875 – 1944),  

українського хорового диригента і композитора

 

image

Олександр Антонович Кошиць народився 12 вересня 1875 року в селі Ромашки поблизу Канева в сім’ї священника. Навчався в духовній семінарії. 1901 р. закінчив Київську духовну академію, де керував академічним хором. Водночас виступав як диригент в шевченківських концертах, які влаштовувались щороку з ініціативи Миколи Лисенка.

Спеціальну музичну освіту О. Кошиць здобув у школі М. Лисенка, де вивчав композицію у професора Г. Любомирського. Після закінчення духовної академії деякий час викладав історію в гімназіях Ставрополя і Тифліса на Кавказі. З 1903-го по 1905 рік за дорученням «Кубанского отдела Русского этнографического общества» Олександр Кошиць записував кубанські козачі пісні. Наслідком проведеної ним музичної експедиції стала збірка «500 кубанських народних пісень», за яку 1908 року на Краєвій Кубанській виставці його нагородили золотою медаллю.

З 1905 року О. Кошиць – найближчий помічник-диригент М. В. Лисенка. Працює з хором музичної школи Миколи Лисенка та керує хором філармонічного товариства «Київський Боян».

У 1908 році очолював хор студентів Київського університету. Був також диригентом хору Вищих жіночих курсів.

Працював Олександр Кошиць і в українському театрі М. Садовського (1912-1916), де спочатку був хормейстером, а потім диригентом оркестру. З реорганізацією Київського музичного училища в консерваторію його було запрошено туди на посаду керівника хорового класу.

Протягом 1916-17 років О. Кошиць був диригентом і головним хормейстером Київського оперного театру, зокрема вів спектаклі «Іван Сусанін», «Демон», «Севільський цирульник».

У 1917 році безпосередньо за його участю утворюється Перший національний хор, яким він деякий час керував.

На початку 1919 року була організована республіканська хорова капела, на чолі якої наприкінці березня того ж року О. Кошиць виїхав у концертну подорож за кордон і з якою до 1928 року побував майже у всіх країнах Західної Європи, в Америці й Канаді, знайомлячи народи світу з українською піснею та класичною хоровою музикою.

Олександр Кошиць – автор численних обробок українських народних пісень. Також йому належить стаття про М. В. Лисенка (зб.:«Корифеи украинской сцены» (1901), «Спогади», І-ІІ (1947-48), «З піснею через світ» (1952).

З нагоди 140-річчя від дня народження Олександра Кошиця в Національній парламентській бібліотеці України створено книжкову виставку, яка містить видання музичних та літературних творів О. Кошиця, статті періодичних видань, монографії, в яких простежується становлення феноменального таланту митця, колізії його життя і творчості.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 8 – 30 вересня 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД