П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

«Вечір українського романсу»


image

«На голови, де наче солов’ї,

                                               Своє гніздо щодня звивають будні.

                                              Упав романс, як він любив її

                                              І говорив слова їй незабутні.»

(Л. Костенко)

 

         25 червня 2015 року в Національній парламентській бібліотеці України в форматі Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбувся «Вечір українського романсу».

На вечорі йшлося про те, що важливу роль у розвитку українського романсу відіграла багата творча спадщина класиків вітчизняної літератури, поетичні рядки  яких покладені на музику. Велика плеяда композиторів створила незабутні мелодії. Серед них М. Лисенко, А. Кос-Анатольський, С. Гулак-Артемовський та ін.

         Саме твори цих авторів гості вітальні мали чудову нагоду почути і переконатися в тому, що український романс є діамантом найбільшої величини в скарбниці народної пісенної творчості.

         Чи не найбільше українських романсів присвячено темі кохання. Адже романс - це перш за все ліричний жанр музично-поетичного мистецтва, в якому розкривається внутрішній світ людини, її інтимні почуття, думки та настрої.

        Світ краси, ніжності і добра цього вечора присутнім подарували –  солістка Національної опери України імені Тараса Шевченка Марія Кононова (сопрано); лауреат міжнародних конкурсів Михайло Гуменний-Петрівський (тенор). Музичний супровід – концертмейстер, заслужена артистка України  Ірина Паламаренко.

         Слухаючи співаків, аплодуючи  їх акторському та проникливому виконанню, присутні не стримували своїх емоцій,  дякували  за щирість зустрічі. Можна з упевненістю сказати, що вечір українського романсу не залишив нікого байдужим у залі.

         Приємною прикрасою вечора були розкішні українські віночки з пишних квітів майстрині вінкоплетіння Надії Козаченко.

 

Інформація підготовлена відділом СКД