Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

80-річчя створення Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С.Пшеничного


 Архів нічого не забуде,
Він був, він є, він вічно буде!


6 листопада 2012 року в приміщенні Національної парламентської бібліотеки України відбулося засідання клубу «Бібліотека і Місто», присвячене 80-річчю створення Центрального державного кінофотофоноархіву України ім.  Г.С.Пшеничного.  

Зі вступним словом привітання та побажанням плідної праці й успіхів у реалізації творчих задумів і планів до ювілярів звернулась генеральний директор НПБУ Тамара Вилегжаніна.

Директор ЦДКФФА ім. Г. С. Пшеничного Ніна Топішко, заступник директора Тетяна Ємельянова, працівники архіву розповіли присутнім, що найбільшою архівною установою в Україні, покликаною забезпечити збереженість унікальної аудіовізуальної спадщини – невід’ємної частини національної ідентичності і пам’яті, є Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Г. С. Пшеничного, якому 20 червня цього року виповнилося 80 років.

Сьогодні архів є сучасним науково-інформаційним та методичним центром, діяльність якого спрямована на практичне вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням збереженості та створенням належних умов доступу до вітчизняної аудіовізуальної спадщини.

Серед пріоритетних напрямів роботи є перетворення архіву на установу європейського рівня, і колектив архіву сьогодні робить все можливе, щоб надати користувачам такий рівень послуг, який задовольнить їхні інформаційні потреби.

Великим надбанням архіву є виняткова колекція, яка налічує понад 460 тис. документів, у яких специфічними засобами кіно, фотографії та звуку відтворено події вітчизняної та світової історії від середини ХІХ ст. до початку ХХІ ст.

Під час заходу презентувався спільний проект архіву та студії «ВІАТЕЛ», яка багато років одночасно є і користувачем, і активним джерелом поповнення фондів архіву – документальний фільм “Джерела пам’яті”, що розкриває інформаційний потенціал архівних документів і привертає увагу суспільства до недовговічності та вразливості аудіовізуальної спадщини. Фільм представляли президент студії «Віател» Василь Вітер та директор студії Галина Криворчук.

Тема засідання викликала справжній інтерес у присутніх, серед яких було багато молоді – студентів та учнів київських навчальних закладів.

Приємним подарунком Бібліотеці стала підбірка видань ЦДКФФА ім. Г. С. Пшеничного.

 


Тамара Вилегжаніна


Ніна Топішко



Тетяна Ємельянова




Тамара Вилегжаніна і
Ніна Топішко



Галина Криворчук



Василь Вітер



Олена Погонець




Аудиторія

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД