Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 175-річчя від дня народження М. Л. Кропивницького (1840 – 1910), 

видатного актора, засновника українського театру


image

Марко Лукич Кропивницький – видатний український драматург, актор і режисер, один із фундаторів українського театру, композитор народився 10 травня 1840 року в с. Бежбайраки на Херсонщині в сім’ї управителя поміщицького маєтку.

Навчався в повітовому училищі в Бобринці. Недовгий час (1862-63) був вільним слухачем юридичного факультету в Київського університету.

1861-1871 рр. працював канцеляристом в судових установах Бобринця та Єлисаветграда. Брав участь в аматорських виставах.     В цей же час розпочав драматургічну діяльність. 1863 р. з’явилась його перша драма «Дай серцю волю, заведе в неволю».

Загалом М. Кропивницький написав понад 40 різножанрових п’єс. Найбільш відомі серед них – «Доки сонце зійде, роса очі виїсть» (1863); «Пошились у дурні» (1875), «Глитай, або ж Павук» (1882), «По ревізії» (1882), «Де зерно, там і полова» (1888), «Олеся» (1891), «Замулені джерела» (1895) тощо.

Професійний акторський дебют М. Л. Кропивницького відбувся 1871 року в ролі Стецька («Сватання на Гончарівці» Квітки-Основ’яненка) в театрі Моркових та Чернишова в Одесі.

Виступаючи в комедійних, драматичних і трагедійних ролях, Марко Кропивницький створив неперевершені сценічні образи. Створені ним образи Бичка («Глитай, або ж Павук»), Виборного («Наталка-Полтавка» Котляревського), Тараса Бульби («Тарас Бульба» за однойменним твором Гоголя) назавжди ввійшли в історію театру.

Розвиваючи щепкінські вимоги до театру, М. Кропивницький заснував реалістичну школу сценічного мистецтва.

Як режисер вперше в українському театрі домігся злагодженого ансамблю вистави. Своєю багатогранною діяльністю виховав ціле покоління українських акторів-професіоналів, за що був визнаний «батьком українського театру». Під керівництвом Кропивницького розпочали артистичну діяльність такі діячі української сцени, як М. Садовський, М. Заньковецька, П. Саксаганський, Ф. Левицький, Г. Затиркевич-Карпинська, І. Мар’яненко та ін.

Багато працював над музичним оформленням вистави. Написав ряд музичних творів, зокрема ліричних пісень. Серед них – «За сонцем хмаронька пливе», «Де ти бродиш, моя доле», «Соловейко».

На відзнаку 175-річчя від дня народження Марка Кропивницького в Національній парламентській бібліотеці України створено книжкову виставку. На виставці представлено різноманітні видання творів М. Кропивницького, а також літературу про нього, яка містить дослідницькі матеріали, спогади про життя, обставини, в яких формувались світогляд та естетичні смаки Марка Кропивницького, розкриває життєві факти, що послужили підгрунтям для написання драматичних творів.

В експозиції представлені документи та публікації із фондів НПБУ. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки, традиційними картковими каталогами та інтернет - ресурсами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6 – 20 травня 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД