Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Обговорення та допрем’єрна презентація видання

«Між конформізмом і мучеництвом за віру: життя та побут православного духовенства України в 20-30-і роки ХХ ст.».


image

23 квітня 2015 року у конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України відбулося обговорення та допрем’єрна презентація науково-популярного видання  «Між конформізмом і мучеництвом за віру: життя та побут православного духовенства України в 20-30-і роки ХХ ст.», яке готується у видавництві «Кальварія».

Увага дослідників до аналізу повсякденного життя різних верств суспільства є однією з родзинок сучасної історіографії. Саме через повсякденне життя індивіда і відбувається апробація та адаптація в масштабах всього суспільства політичних ідей і програм, планів і проектів, задумів і мрій.

Презентоване дослідження є спробою показати повсякденне життя православного духовенства України в 1920-30-х рр. ХХ століття у період комуністичної модернізації, яка за допомогою всеохоплюючого терору переформувала суспільство не тільки структурно, але й ментально, значною мірою перетворивши православних християн на атеїстів.

Про розуміння сучасних проблем українського суспільства, історію нашої країни, історію церкви та осмислення шляхів подолання наслідків усіх тих зламів, фізичного, психологічного та економічного терору, якими рясніє наше минуле та сьогодення, говорили: Тетяна Євсєєва, автор презентованого дослідження, кандидат історичних наук,  відома дослідниця історії Церкви в Україні; Юрій Чорноморець, доктор філософських наук, професор НПУ ім. М. Драгоманова; Віталій Клос, протоієрей, доктор церковно-історичних наук, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії (Київський патріархат); Володимир Дубовчук, старший науковий співробітник НДЛ кафедри Військово-Морських сил командно-штабного інституту застосування військ Національного університету оборони України ім. І.Черняхівського; Ольга Красільнічук, онука єпископа УАПЦ Максима Задвірняка, репресованого і розстріляного НКВД.