Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

Тема: Загибель Успенського собору: міфи і дійсність.

 

18 квітня 2015 року у Міжнародний день пам’яток і культури засідання клубу  було присвячено темі трагічної загибелі 3 листопада 1941 року однієї з найвидатніших національних пам’яток – головного храму Києво-Печерської лаври – Успенського кафедрального собору.

З доповіддю виступив провідний науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, автор документального розслідування  «Загибель Успенського собору: міфи і дійсність», виданого   заповідником  у  2011 році, Євген Кабанець.

 На основі різноманітних наративних джерел – в першу чергу архівних документів, газетних та журнальних публікацій, спогадів очевидців  Є. Кабанець познайомив слухачів з невідомими фактами з історії оборони Києва та його німецької окупації, про діяльність у тих складних умовах співробітників Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Незважаючи на досить велику кількість архівних документів, які введені в науковий обіг нещодавно, і які, здавалося б, проливають світло на обставини руйнації Успенського собору, події 3 листопада 1941 року все ще залишаються однією з найбільших таємниць новітньої історії.

 Викладені доповідачем матеріали викликали жваве їх обговорення присутніми у залі. Насамкінець Євген Кабанець залишив автограф на своїй монографії: «Національній парламентській бібліотеці України від автора на щиру згадку 18.04.2015».

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ