Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання Клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» 

 

Зустріч з Радіславою Капніст, дочкою актриси Марії Капніст

 

Гостею засідання клубу  4  квітня   2015  року  була  Радіслава Капніст, дочка заслуженої артистки України Марії Ростиславівни Капніст.

Розповідь про драматичну і водночас дивовижну долю Марії Капніст не залишила нікого байдужим.

З роду дворян, графиня, вихована в найкращих традиціях російської культури, Марія Капніст надміру пізнала долю репресованої людини (1941 – 1958 рр.) Каторжні роботи  у найвіддаленіших і найстрашніших куточках країни, народження в ув’язненні доньки Ради, розлука з маленькою дитиною, втрата колишньої жіночої краси… Вона витримала всі випробовування долі і знайшла в собі сили зайнятися улюбленою справою. Після реабілітації у 1958 році грала в театрах, багато знімалася в кіно. Працювала на кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка. Гострохарактерна, різнопланова актриса, їй були притаманні надзвичайна майстерність, правдивість, глибока психологічність у втіленні образів.

На гербі графів Капніст було чорним по золоту викарбувано «Sub Igne Immotus» – «Під вогнем неспалені». Підтвердженням цього девізу було й життя Марії, яка не тільки не зламалася у жорстокому вирі життя, але й домоглася повернення в Україну із забуття імені одного зі своїх славетних предків – українського і російського письменника Василя Васильовича Капніста (1758–1823). Головним маєтком роду Капністів було село Велика Обухівка біля Миргорода. Там тепер є Музей Капністів. І там, згідно зі своїм заповітом, поряд із пращуром Василем Васильовичем, похована й Марія Ростиславівна.

Марії Капніст присвячено кілька телестрічок. Одну з них «Любі мої, хороші … Марія Капніст» учасники зустрічі мали змогу переглянути.

 


Інформацію підготовлено відділом СКД НПБУ