Вівторок, 30 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Культурно-просвітницька акція «Рідна мова моя …»

До Міжнародного дня рідної мови

Напередодні Міжнародного дня рідної мови, 19 лютого 2015 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулася культурно-просвітницька акція «Рідна мова моя …».

Захід було ініційовано Асамблеєю Національностей України за підтримки Громадської ради керівників освітніх програм національних меншин України Міністерства освіти і науки України. Партнерами виступили Західно-українська асоціація «Спадщина України»,  Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе», Національна парламентська бібліотека України.

Розпочалося засідання хвилиною мовчання у пам'ять трагічних подій на Майдані  19 – 22 лютого 2014 року.

У вступному слові голова Асамблеї Національностей України Ровшан Тагієв звернув увагу на  важливість збереження мовної та культурної ідентичності  для кожної національної общини, що проживає в Україні, на подальшу інтеграцію етносів в українське суспільство посередництвом  вивчення і використання  української мови, як єдиної державної. Він висловив також  впевненість у тому, що консолідація громадських діячів і представників національних меншин є запорукою збереження миру і злагоди в Україні, особливо в такий непростий час для нашої країни.

В роботі брали участь державні і громадські діячі, вчені, керівники національних общин України. Серед них: Азиз Демирджаєв – асистент проектов Офіса Верховного комісара з питань національних меншин ОБСЄ в Україні; Василь Костицький – голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі;  Гурбан Аббасов – народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру ім. М. Магомаєва; Ашот Аванесян – голова Ради національно-культурних общин України; Наталія Бакуліна – провідний спеціаліст Інститута педагогіки НАПН України; Юлія Гольденберг – голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Заради тебе»; Надія Єфіміщ – голова Союзу уральських народів в Україні; Ірина Квасниця – президент західно-української асоціації «Спадщина України»; Аркадій Монастирський – президент Єврейського Форума України; Микола  Морусов – академік НАНУ, керівник Центру соціокультурного проектування; Тетяна Пилипенко – завідуюча відділу Інституту інноваційних технологій і змісту освіти; Петро Шарафетдинов – президент Всеукраїнського татарського культурного центра «Туган Тел» та ін.

Увазі учасників   заходу була представлена книжкова виставка  навчальної літератури мовами національних меншин України, підготовленої до друку Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти.

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ