Понеділок, 6 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Шоколадний будиночок» - будинок на перехресті»


image

25 лютого 2015 р. в Національній парламентській бібліотеці України за адресою вул. Набережно-Хрещатицька, 1, у рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту», відбулася зустріч з працівниками філії Київського національного музею російського мистецтва «Центр мистецтв «Шоколадний будиночок».

«Шоколадний будиночок» - це один із найчарівніших особняків київських Липок, який з’явився на перехресті століть, на перехресті печерських вулиць і  який сам став перехрестям людських та мистецьких доль.

Під час зустрічі присутні почули цікаву розповідь Т. А. Скирди, яка була директором «Шоколадного будиночка» та завідуючої відділом І. М. Вільчинської  (з 2009-2014 рр.),  про історію споруди, якій довелося відчути на собі всі перипетії подій, що відбувалися в Україні протягом більше ніж століття.

За часи свого існування будівля неодноразово змінювала своїх господарів і призначення.  В 1920-х роках тут були комунальні квартири, у 1930-і роки – НКВС, з 1960-го по 1983 рр. – Центральний ЗАГС міста Києва.

«Шоколадний будиночок» споруджений відомим київським архітектором В. Ніколаєвим на замовлення купця першої гільдії, відомого мецената, фінансиста Семена Могилевцева, переживши свого господаря відчув на собі всі історичні перипетії того часу.

Нині, завдяки зусиллям працівників цього закладу, благодійникам вдалося відродити унікальну  архітектурну перлину початку XX століття.

Будинок зберіг до наших днів особливий, оксамитово-солодкий із гірчинкою присмак того київського життя на зламі століть,  яке створило це київське диво...

На зустрічі були присутні працівники бібліотек та музеїв міста Києва, студенти Університету третього віку.

Сподіваємося, що ця зустріч була цікавою і корисною для всіх присутніх, відкрила для багатьох трагічні сторінки історії «Шоколадного будиночка» і не залишила байдужими до його подальшої долі.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД