Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«ЖИТТЯ В ІМЯ НАУКИ ТА УКРАЇНИ»

До 170- річчя від дня народження І. П. Пулюя (1845 – 1918), українського фізика, винахідника, публіциста, громадського діяча, перекладача

 

imageІван Пулюй – знаменитий фізик, електротехнік, один з найвидатніших інженерів Європи, філософ, перекладач Святого Письма, щирий український патріот. Праці та відкриття, залишені ним, вписані в історію світової науки. Учений зробив значний внесок у розвиток молекулярної фізики електронів та Х-променів, електротехніки, електроенергетики та телефонного зв’язку.

Народився Іван Павлович Пулюй 2 лютого 1845 р. у Гримайлові на Тернопільщині в релігійній греко-католицькій родині. З відзнакою закінчив Тернопільську класичну гімназію. 1864 р. вступив на теологічний факультет Віденського університету. Одночасно відвідував лекції з математики, фізики, астрономії. Після закінчення курсу богослов’я замість сану священника обрав звання студента філософського факультету Віденського університету. Після закінчення навчання – асистент кафедри експериментальної фізики цього університету, згодом – асистент-викладач кафедри фізики, механіки та математики Військово-морської академії у м. Фіуме (тепер Рієка в Хорватії). 1875 р. у Страсбурзькому університеті вивчав електротехніку, з відзнакою захистив дисертацію і здобув ступінь доктора філософії цього ж університету (спеціалізація з фізики). Здобув звання приват-доцента Віденського університету. Обіймав посади технічного директора електротехнічного бюро у Відні, професора експериментальної та технічної фізики у Вищій технічній школі у Празі, де створив першу в Європі кафедру фізики та електротехніки.

Іван Павлович Пулюй є автором близько 50 наукових праць українською, німецькою, англійською мовами, насамперед із проблем катодного випромінювання та катодних Х-променів, які відкрив за 3 роки до Рентгена. 1892 року опублікував схему-опис трубки, що випромінює Х-промені. Першим у світі зробив «рентгенівський» знімок скелета.

Цісар Франц-Йосип іменував Івана Пулюя Радником Двору, нагородив Лицарським Хрестом.

Оскільки Пулюй був не лише фізиком, а й теологом, то разом з Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким працював над першим перекладом Біблії українською мовою. Після смерті Куліша Іван Павлович завершив переклад першої повної української Біблії, яка була видана Британським та закордонним біблійним товариством як «Святе письмо Старого і Нового Завіту" в перекладі П.Куліша, І.Нечуя-Левицького та І.Пулюя в 1903 р.

Помер Іван Пулюй 31 січня 1918 р. Похований у Празі.

З нагоди 170-річчя від дня народження І. П. Пулюя в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку «Життя в ім’я науки та України». Експозицію складають видання, які містять фундаментальні праці з фізики та електротехніки, науково-популярні, публіцистичні праці, спогади Івана Пулюя, а також дослідницькі статті різних авторів, які повертають маловідомі й замовчувані сторінки життя і діяльності славетного вченого.

На виставці експонуються документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 30 січня - 22 лютого 2015 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ