Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

 «Казковий світ Всеволода Нестайка»

(До 85-річчя від дня народження Всеволода Нестайка)

 

 

imageВсеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року у Бердичеві в сім’ї службовця.

Закінчивши десятирічку у 1947 році майбутній письменник вступив на слов’янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Т. Г. Шевченка, який закінчив у 1952 році.

У 1950 році однокурсник Всеволода Нестайка – Олег Микитенко вступив до аспірантури й залишив роботу в дитячому журналі "Барвінок". "Я став працювати замість нього літредактором-коректором. Відтоді й почався мій зв’язок з українською дитячою літературою", – згадує згодом Всеволод Зіновійович. У "Барвінку" молодий письменник почав друкуватися й спілкуватися з класиками – Юрієм Яновським, Павлом Тичиною, Наталею Забілою, Оксаною Іваненко, Максимом Рильським.

Згодом Всеволод Зіновійович працював у редакції журналу "Дніпро", видавництві "Молодь". З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві "Веселка".

  Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах "Барвінок" та "Піонерія". Перша книжка під назвою "Шурка і Шурко" побачила світ у 1956 році. Цього ж року Всеволод Зіновійович вступає до Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України.

За п'ятдесятирічний шлях у дитячій літературі Всеволод Нестайко видав близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єc. Найвідоміші з них "В Країні сонячних Зайчиків" (1959), "Супутник ЛІРА-3" (1960), "Космо-Натка" (1963), "Робінзон Кукурузо" (1964), "Тореадори з Васюківки" (1973), "Одиниця з обманом" (1976) та дві аудіокнижки письменника: "В Країні сонячних зайчиків" і "Чудеса в Гарбузянах".image

Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами, в тому числі англійською, арабською, болгарською, іспанською, німецькою, російською, румунською, французькою, словацькою, угорською та ін. За творами Всеволода Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди: телефільм "Тореадори з Васюківки" одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) – головну премію (1969). Фільм замовили загалом 72 країни світу. На жаль, в Україні на телеекранах фільм не з’явився. Чиновники від культури знайшли в ньому наклеп на радянську дійсність, а героїв визнали "нетиповими піонерами". Кінофільм "Одиниця з обманом" премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984), відзначено спеціальним призом на міжнародному кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985).

Всеволод Нестайко – лауреат премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків"), премії імені Олександра Копиленка (за казку "Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя"). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях "П’ятірка з хвостиком" він був удостоєний другої премії. За повість-казку "Незвичайні пригоди у лісовій школі" Всеволод Нестайко був удостоєний у 1982 році премії ім. Лесі Українки. А трилогію "Тореадори з Васюківки" 1979 року внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей.

До 85-річчя від дня народження Всеволода Зіновійовича Нестайка Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку «Казковий світ Всеволода Нестайка».  Про життя і творчість письменника яскраво говорять його книги – добрі, світлі й щирі.

               На виставці представлена література з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1,  4-й поверх.

 

Термін експонування: 30 січня 2015 р. – 16 лютого 2015 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД