Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Театр як життя»

(До 95-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка) 

 

imageНаціональний академічний драматичний театр імені Івана Франка засновано у Вінниці 1920 року. Очолив його видатний український митець Гнат Юра. Відкриття театру відбулося 28 січня 1920 року виставою "Гріх" В. Винниченка. За віком виконавців це була трупа молодіжна. До неї входили актори, котрі згодом увійшли в історію, і стали легендою української сцени–Г.Юра, А. Бучма, Й.Гірняк, М. Крушельницький, Ф.Барвінська та ін. Беззмінним художнім керівником театру протягом 46 років був Гнат Петрович Юра.

Праця перших 3–х років у скрутних пересувних умовах, дала блискучий результат. Колектив досяг одностайного визнання своєї творчої потужності з боку глядачів, громадськості. Як наслідок цього, франківці одержали запрошення стаціонарно працювати в Харкові, котрий був тоді столицею України. Перший харківський сезон розпочався восени 1923 року. "Провінційний" театр перетворюється на великий столичний, стаціонарний колектив.

У 1926 році, згідно з наказом влади, театр ім. Івана Франка переїхав зі столичного Харкова в Київ.

Від 30 вересня 1926 року, коли в прекрасному приміщенні колишнього театру «Соловцов» було показано "Вій" Остапа Вишні (за М. Гоголем), франківці прийняли "київське похрещення", де і працюють вже 95 років.

Незмінність художнього керівництва театру стабілізувала його творчу програму, яку можна визначити як будівництво театру народного, реалістичного, що цінує традиції театру корифеїв, проте схильного і до новаторських пошуків.

В 30-ті роки драматичний театр ім. Івана Франка переживав справжній підйом. У репертуарі театру з'явилися спектаклі "Дон Карлос" Ф. Шиллера, "Борис Годунов" О. Пушкіна. Не були залишені без уваги й п'єси українських драматургів такї, як «Платон Кречет», «В степах України» та ін.

У 1940 році театр одержав звання академічного. Указом Президента України Леоніда Кучми від 11 жовтня 1994 року йому надано статус Національного. Відтоді він іменується Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

Під час Великої Вітчизняної війни театр ім. Івана Франка не припинив свою роботу. Театральна трупа була евакуйована й давала вистави в Семипалатинську й Ташкенті, гастролювала по СРСР, і не тільки в тилу. Дві фронтові бригади, складені з акторів театру, давали вистави перед бійцями на передовий.

Будинок театру в Києві під час війни було зруйновано. В 1946 році його відновили, у 1959-1960 роках приміщення театру було реконструйоване, до нього добудували третій поверх.

З 1978 по 2001 роки біля режисерського керма Першої української сцени стояв визначний режисер Сергій Данченко, а акторський склад поповнили – Богдан Ступка і Степан Олексенко, Юлія Ткаченко і Станіслав Станкевич, Марина Герасименко і Наталя Лотоцька, Віталій Розстальний і Володимир Нечепоренко, Анатолій Хостікоєв і Наталя Сумська, Богдан Бенюк і Лариса Кадирова, а також Ірина Дорошенко, Поліна Лазова, Людмила Смородіна, Лесь Задніпровський, Михайло Крамар, Олег Шаварський, Олексій Богданович, Володимир Коляда та багато інших.

Від початку 90-х років франківці активно вписують свою творчість в європейський культурний контекст. Театр гастролював у Німеччині, Австрії, Греції, Югославії, Італії, Польщі, де його робота знайшла гідну оцінку.

З кінця 2001 – 2012 роки художнім керівником театру був  народний артист СРСР Богдан Ступка. За час керівництва Б.С.Ступки в трупу франківців влилося двадцять сім молодих артистів, більшість з яких вже встигла завоювати прихильність глядачів та визнання у театральної громадськості.

Театр  імені Івана Франка є дійсним членом Міжнародного інституту театру, що сприяє популяризації українського театрального мистецтва у світі та є свідченням наполегливої цілеспрямованої діяльності художнього керівника Б.С.Ступки.

Навесні 2012 року, завдяки ініціативі Богдана Сильвестровича, була відкрита Камерна сцена імені Сергія Данченка. Нині Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка очолює народний артист України Михайло Захаревич, художній керівник театру – народний артист України Станіслав Мойсеєв.

До ювілейної дати 95-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку «Театр як життя». Увазі користувачів пропонується література, яка висвітлює історію створення театру, який вже 95 років вабить і чаклує людей мистецькою магією.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1,  4-й поверх.

Термін експонування: 28 січня 2015 р. – 15 лютого 2015р.