Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Cвято єдності нації»

До Дня Соборності України

 

«…Це така дата, що її виучувати будуть

напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч

таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва на

Калці, як битва під Полтавою або зруйнування
Січі».


Лонгин Цегельський,

 державний секретар ЗУНР

 

image22 січня щорічно, згідно з Указом Президента України  відзначається День Соборності України.

У 1919 році в цей день на Софійській площі у Києві було всенародно оголошено «Акт Великої Злуки» між Наддніпрянською та Галицькою Україною, підписаний між урядами Західноукраїнської та Української Народної Республік. А роком раніше, саме 22 січня 1918 р., Центральна Рада в Києві ІV Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. Історичні події 1918–1919 років відіграли визначну роль в історії України, стали виявом історичного бажання українців до територіального та духовного єднання, спадкоємності історичної державотворчої традиції.

Акт Злуки 1919 року став справжнім днем об’єднання українських етнічних територій і народу в єдиній соборній, самостійній державі, сформував підгрунтя для відродження сучасної незалежної України кінця XX – початку XXI століття.

Традиційно до Дня Соборності України Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку «Cвято єдності нації».

Увазі користувачів пропонується література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності, процеси державотворення та формування територій української незалежної держави, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 20 січня 2015 р. – 9 лютого 2015р.

 

 
 

Інформація підготовлена відділом СКД