П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Зустріч з відомим вченим і письменником Ісааком Трахтенбергом.

«З літопису київського минулого і нинішнього… і не тільки»

 

20 грудня 2014 року на чергове засідання клубу завітав Ісаак Михайлович Трахтенберг. Відомий  вчений, гігієніст і токсиколог, академік Національної академії медичних наук, член-кореспондент НАНУ, доктор медичних наук, професор. Тему, яку він висвітлював, була присвячена своєрідному літопису київського минулого і нинішнього … і не тільки.

Виступ Ісаака Трахтенберга показав, що він є і талановитим письменником-мемуаристом, публіцистом, істориком,  сміливим полемістом, досвідченим лектором. Людина з великим життєвим досвідом, Ісаак Михайлович  порадив присутнім керуватися заповітом М. Амосова про те, що ніщо так не старить, як готовність старіти. А отже потрібно завжди накопичувати позитивні емоції і не втрачати інтерес до життя.

Літературний доробок І. М. Трахтенберга значний. За останні 10 років він видав 9 мемуарних книг. У 2013 році – 2-томник «Мой Киев, мои киевляне» (К.: ВД «Авіцена»), в якому розповідається про славну історію Києва, його архітектуру, вулиці і будинки, пам’ятники і каштанові алеї… Але особливість цього видання в тому, що книга присвячена Киянам – вченим і письменникам, художникам і медикам, поетам і архітекторам, педагогам і музикантам, подвижникам і меценатам – всім тим, хто склав і складає гордість міста і його духовність.

Регламент зустрічі не дозволив виступаючому згадати всіх своїх земляків. Його розповідь була присвячена таким іменам, як Микита Маньковський ( визначний невролог і геронтолог, пішов з життя 3 грудня ц.р. за 21 день до свого 100-річчя), Микола Амосов (видатний кардіохірург), Володимир Фролькіс і Платон Костюк (відомі фізіологи), Лев Медведь (вчений-гігієніст та організатор медицини).  

Наприкінці Ісаак Михайлович навів кілька оповідань із розділа «Невыдуманные истории с улыбкой», процитувавши письменника Сергія Довлатова:  «Юмор – инверсия жизни. Лучше так – инверсия здравого смысла. Улыбка разума».

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД.