П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

«Забутий радянський Київ»

 

17 грудня 2014 року в Національній парламентській бібліотеці України за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, відбулося  чергове засідання клубу «Бібліотека і Місто» за темою: «Забутий радянський Київ». Доповідав  дослідник Києва, журналіст Ігор Однопозов, автор кількох книг-фотоальбомів про недавнє минуле столиці України. З декількома з них присутні познайомилися на засіданні. Це:

image«Забытый советский Киев» (2012, 2013 рр.) присвячено громадським будівлям: кінотеатрам, естрадам, клубам, готелям, критим ринкам, ресторанам, будинкам побуту... Власне, це – екскурсія містом, якого вже немає.

Альбом «Радянське монументальне мистецтво в архітектурі Києва» (2013 р.) є своєрідним каталогом мозаїки, майоліки, чеканки і рельєфу, “вмонтованих” уimage міське середовище. Автор сім років збирав інформацію про неповторні художні твори, яких з часом стає все менше.

Книга «Колишня виставка» (2014 р.) дає можливість порівняти минуле і сучасне одного з найвеличніших архітектурних ансамблів радянської доби. На перший погляд, тут мало що змінилося, але це тільки ззовні. близько 300 архівних знімків міських “палаців торгівлі”,

“Герої” альбому «Киев торговый эпохи дефицита» (2014 р.) – не лише магазини, універсами, універмаги і гастрономи, а й тогочасні продавці та покупці. Тут вміщено близько 300 архівних знімків imageміських “палаців торгівлі”, а також представлено зразки друкованої торгової реклами.

Навесні наступного року автором заплановано видання завершальної книги цього циклу – “Киевский общепит времен социализма”, де буде узагальнена інформація про ресторани, кафе та їдальні міста, представлена колекція ресторанних меню.

Розповідь автора досліджень, що супроводжувалася багатим відеоimage ілюстративним матеріалом, викликала неабиякий інтерес до, здавалося б, такого ще недавнього часу і спонукала до зацікавленого обговорення.

Слід зазначити, що альбоми І. Однопозова не є комерційним проектом і виходять доволі обмеженим накладом – 100-200 прим.

 Наприкінці зустрічі Ігор Семенович подарував Бібліотеці презентовані видання, які нададуть можливість всім охочим зануритися у сторінки історії Києва з названих напрямків.

Від імені присутніх ведуча, зав. відділу СКД Олена Погонець привітала дослідника з прийдешнім Новим 2015 роком  та побажала успішного втілення подальших творчих планів.

 

 

 Інформацію підготовлено відділом СКД НПБУ.