Субота, 4 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Інформація  до книжкової виставки

Павло Миколайович  Жолтовський

(1904-1986)

До 110-річчя від дня народження  українського мистецтвознавця, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, премії ім. І.Франка АН УРСР.

 

image8  грудня  2014 року відзначається 110 років від дня народження  Павла Миколайовича  Жолтовського (1904-1986) – видатного  українського мистецтвознавця, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, премії імені І. Франка АН УРСР.

Павло Миколайович Жолтовський  народився в селі Мислятин    Хмельницької області у родині священика. Навчався у гімназіях Острога та Ізяслава. Від 1925 р. працював науковим співробітником  Харківського музею українського мистецтва. Уimage 1932 році закінчив Київський художній інститут. В 1930-х роках був репресований та ув’язнений за сфабрикованим звинуваченням. Покарання відбував в Приураллі й Татарії. Працював у різних геологічних  та музейних установах. Від 1945 року – у Львові, де прожив 40 років. У своїй професійній діяльності  він  пройшов шлях від наукового співробітника, до заступника директора з наукової роботи Державного музею етнографії та художнього промислу. Викладав історію мистецтва у Львівському політехнічному інституті. Досліджував  історію українського мистецтва   ХІ – ХУІІІ ст. Першою imageсерйозною науковою роботою вченого стала «Визвольна боротьба українського народу в пам’ятках мистецтва XVI – XVIII ст.». П.М. Жолтовський  брав участь у створенні цілого ряду колективних праць, таких як  «Історія українського мистецтва» (Київ, 1967-1970, т.2,4), «Нариси з історії українського декоративно-прикладного мистецтва» (Львів,1969), «Всеобщая история искусств». Вчений  очолював секцію мистецтвознавства Львівської організації Українського товариства охорони  пам’яток  історії та культури.  Він також був одним з ініціаторів створення львівського Музею народної архітектури та побуту. Ним було організовано експедиції для збирання ікон, що стали важливою частиною колекції Музею Волинської ікони у Луцьку.    Остання робота вченого - «Монументальний живопис на Україні XVII—XVIII ст.»  (опубліковано   після смерті автора у 1988 році).

До 110-ї річниці від дня народження  Павла Жолтовського у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку. Більш детальну інформацію про відомого мистецтвознавця можна отримати, звернувшись до документів з фондів бібліотеки, представлених на виставці.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування:  ……… 2014 р.