П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Презентація монографії

Едуарда Афоніна

«Становление Вооруженных Сил Украины: социальные и социально-

психологические проблемы»

 

image

5 грудня 2014 року у Національній парламентській  бібліотеці України відбулася презентація монографії Едуарда Афоніна «Становление Вооруженных Сил Украины: социальные и социально-психологические проблемы», підготовленої за сприяння Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту соціології НАН України, Українського товариства сприяння соціальним інноваціям. Книга побачила світ у НТЦ «Психея» в 2014 році.

Учасників презентації тепло привітала заступник генерального директора НПБУ з наукової роботи  Зоя  Савіна.

Зустріч пройшла під гаслом: «Оновлення Української армії неможливе без утвердження в суспільстві цінності воїна як особистості».

Презентоване видання є перекладом з української на російську мову першого видання монографії 1994 року, створеної на базі широкого масиву даних соціологічних досліджень. Це перша спроба на пострадянському просторі комплексного аналізу становлення в Україні такого соціального інституту, як армія.           У книзі досліджено витоки, соціальні та соціально-психологічні проблеми, що стоять на перешкоді становленню української армії. Особливу увагу приділено розгляду процесів регуляції і саморегуляції соціальної поведінки військовослужбовців, визначенню ролі і місця в цих процесах норм права, традицій, звичаїв. Розкрито характерні на той період часу стан і тенденції змін ціннісних орієнтацій, що складають основу сучасної поведінки офіцера і солдата.

Детально розглянуто такі істотні для армії проблеми, як нестатутні відносини, діагностика та корекція відхиленої поведінки військовослужбовців строкової служби, а також питання професійної реадаптації військовослужбовців, що набули особливої гостроти з переходом армії на контрактну службу.

Монографія у першу чергу адресована військовим соціологам, психологам, викладачам, командирам підрозділів і частин збройних сил, а також усім, хто цікавиться історією, теорією і сучасним станом досліджень в галузі соціально-гуманітарних проблем армії.

Вагомим доповненням видання є бібліографічний покажчик дисертацій з даної проблеми Збройних Сил України (1600джерел), захищених  у період 1992 – 2013  років.        

Серед поважних гостей заходу були представники Міністерства оборони України, Посольства Румунії в Україні, центральних органів влади, вищих військово-навчальних закладів, провідні наукові дослідники, фахівці та експерти з військово-соціальних проблем.

У обговоренні монографії взяли участь: Вадим Гречанінов – президент  Атлантичної Ради України, голова наглядової ради Інституту міжнародних досліджень і оборонної політики, академік, генерал-лейтенант, начальник Центру оперативно-стратегічних досліджень Міністерства оборони України; Валерій Шмаров – український політик, перший цивільний міністр оборони України, директор Аерокосмічного інституту; Сергій Сапєгін – видавець НТЦ «Психея» та інші. Виступаючі відзначили актуальність піднятих питань, а саме: збереження національних воєнних традицій та значення здобутків вітчизняної військово-соціологічної школи. 

Емоційне виконання Ларисою Афоніною віршів української поетеси Ліни Костенко та французького поета Жака Превера нагадало про те, як важливо  пам’ятати у складному вирі життя про вічні цінності – любов, вірність, відданість, духовність.

Ведучою заходу була доктор наук з державного управління Тетяна Новаченко.

 

Інформація підготовлена відділом СКД.