Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Набат вічної скорботи»

До Дня пам’яті жертв голодоморів

 

imageЩороку у четверту суботу листопада в Україні, що є Днем пам’яті жертв голодоморів (відповідно до Указу Президента України № 1310/98 http://www.president.gov.ua/documents/5273.html), в Україні проходять масові заходи із вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Дослідниками, краєзнавцями проведено значну кількість досліджень Голодомору, зібрано сотні тисяч свідчень очевидців трагедії. Значним кроком до належного вшанування пам’яті жертв Голодомору є спорудження Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Історичний факт Голодомору в Україні на офіційному рівні визнали понад 70 країн світу, актом геноциду – 14 країн. Злочином проти Українського народу та людяності визнав Голодомор Європейський Парламент. ООН, ЮНЕСКО та ОБСЕ прийняли ряд документів, в яких вшановується пам’ять жертв Голодомору.

Поступово правда про цей страшний злочин повертається із забуття, сприяючи тим самим відродженню генетичної пам’яті української нації. Водночас українська трагедія має стати пересторогою іншим країнам і народам, які не бажають повторення подібного на своїй території.

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що розповідає про причини, перебіг та наслідки голодоморів 1921 – 1923, 1932 – 1933 , 1946 – 1947 років. Також до виставки увійшли спогади і роздуми окремих свідків тих трагічних подій, документи з розсекречених архівів, коментарі та огляди науковців-дослідників голодомору, матеріали наукових конференцій.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно - Хрещатицька, 1, 4-й поверх.

Термін експонування 19.11 – 2.12.2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ