Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Вечір поезії Віталія Іващенка

 

6 листопада 2014 року гості Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» зустрічалися з відомим київським поетом Віталієм Іващенком. Напередодні Дня української писемності і мови  присутні вшановували Віталія Вадимовича не лише як поета, але і як справжнього популяризатора українського слова.

Кандидат технiчних наук, доцент кафедри Механiки пластичностi матерiалiв i ресурсозберiгаючих процесiв Механiко-машинобудiвного iнституту Нацiонального технiчного унiверситету України “Київський полiтехнiчний iнститут”, автор більш ніж 100 друкованих наукових праць, в тому числі 24 винаходів і патентів, засновник (1959) і багаторічний керівник студентського комедійного Естрадного театру аматорів «ЕТА», який успішно працює донині, Віталій Іващенко ще й справжній поет. Поет, що кохається у слові, у мові. Його поетичний доробок складає 17 збірок. Серед них: 5 російськомовних, 9 україномовних, 3 двомовні. Найкраще з україномовної поезії зібрано у подарунковому виданні «Ми – українці!», перше видання якого на Міжнародному ярмарку «Книжковий світ-2007» було нагороджено спеціальним дипломом «За вагомий внесок у розвиток української поезії».

3 тис. примірників публіцистичної поезії «Українці! Прокидайтеся!» і 600 примірників збірок любовної і філософської лірики Віталій Іващенко передав Генштабу для бійців АТО.

На поезії Віталія Іващенка написано близько тридцяти пісень різними композиторами. Одна з них «Києве мій!» (композитор і виконавець Олег Слєпцов) нагороджена дипломом переможця на Міжнародному фестивалі сучасної пісні «Шлягер року» за 2005 рік.

Віталій Іващенко любить і вміє читати свої поезії. І в цьому переконались всі його шанувальники.

Свою громадянську позицію поет висловив у таких рядках:

                                                  Були. І є. І вічно будем!

                                                 І рідну мову не зведем!

                                                Бо українці – мудрі люди,

                                               Їх більше буде з кожним днем!

І у  передмові до вибраних поезій  «Ми – українці» Віталій Іващенко продовжив: «Ми – українці! Я пишаюся цим. І хотів би, щоб якомога більше людей, які живуть на землі України і люблять її, і тих, кого доля занесла в чужі краї, теж пишалися».

 Присутні разом з поетом розмірковували над нашим буттям, замислювалися над здається такими знайомими  ситуаціями, весело реагували на усмішки від поета.

Слова щирої подяки і побажання творчих успіхів у майбутньому майстрові слова Віталію Іващенку пролунали від шанувальників наприкінці вечора.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ