Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 80-річчя від дня народження Ю. М. Щербака (1934), українського письменника, публіциста, сценариста, політичного діяча

 

image

Юрій Щербак – людина універсального таланту. Лікар, дипломат, еколог, політик та письменник.

Він народився 12 жовтня 1934 року в Києві. Закінчив Київський медичний інститут за фахом «санітарний лікар».

Літературну діяльність Юрій Щербак почав у середині 1950-х років як активний член літературного об'єднання свого інституту.

Перша повість «Як на війні» вийшла друком у 1966 році. Цього ж року Ю. Щербак став членом Спілки письменників України, з 1971 року - Союзу кінематографістів України.

У 1975 році в Харківському академічному театрі ім. О. Пушкіна п'єсою «Відкриття» дебютував як драматург.

За сценаріями Юрія Щербака знято художні фільми «Карантин», «Шлях до серця», «Якось у грудні», кілька документальних фільмів. Його книжки виходили у перекладах на російську, польську, чеську, німецьку, угорську та інші мови.

Збірка «Світлі танці минулого» була відзначена літературною премією  імені Юрія Яновського (1984).

Як публіцист Ю. Щербак став відомим завдяки статтям про Чорнобильську трагедію, що публікувалися в українській і російській пресі. У 1987 побачила світ його документальна повість «Чорнобиль».

2003 року вийшла публіцистична робота Ю. Щербака "Україна: виклик і вибір. (Перспективи України в глобалізованому світі ХХ століття)".

2011 року автор презентував роман-антиутопію "Час смертохристів. Міражі 2077 року". В 2012 році світ побачив новий твір Юрія Щербака «Час Великої Гри. Фантоми 2079 року», який став продовженням попереднього роману.

З кінця 80-х років минулого століття Юрій Щербак бере активну участь в політичному житті та розбудові незалежної Української держави.image

Він став одним із засновників і головою Української екологічної асоціації "Зелений світ", першим лідером Партії зелених України.

У складі першого уряду незалежної України з 1991 р. по 1992 р. Ю. Щербак обіймав посаду міністра охорони навколишнього середовища України. Наступні роки був головою дипломатичного представництва України у США, Ізраїлі, Мексиці, Канаді.

З нагоди 80-річчя Юрія Щербака в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку, основу якої складають видання художніх творів письменника різних років (романи, оповідання, вірші), публіцистичні твори, сценарії п’єс та інтерв’ю.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

 

 

Термін експонування – 8 – 28 жовтня 2014 року.

 

Інформація підготовлена відділом СКД