Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 150-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського, видатного українського письменника  і культурного діяча

 

 

                                 Про своє життя я міг би написати

або дуже багато, або зовсім мало

image

 

М.М.Коцюбинський.


Хоча творчий доробок М.Коцюбинського добре відомий українському читачеві, він не перестає дивувати нас  багатством і витонченістю художнього слова. Його життя і творчість були наснажені невситимими пошуками краси – у літературі й мистецтві, у природі, людях, побуті.


Я.Поліщук

 

 

17 вересня відзначається 150 років від дня народження Михайла Коцюбинського -  видатного українського письменника і культурного діяча.

Михайло Михайлович Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року у Вінниці в сім'ї дрібного урядовця. Дитинство й юність пройшли на Поділлі. У 1875–1876 роках навчався у початковій школі (м.Бар), а з 1876 року в Шаргородській духовній семінарії (бурсі). Духовну семінарію закінчив 1880 р., збирався вступити до університету. Але здійснити свої задуми не вдалося. У 1882 році повернувся до Вінниці, де заробляв на прожиття, даючи приватні уроки. У зв’язку зі справою групи «Народна воля» у 1884 році за Коцюбинським був встановлений поліцією таємний нагляд, під яким він перебував до кінця життя. Друкуватись почав в 1890 році, коли в дитячому журналі «Дзвінок» було надруковано його вірш «Наша хатка». Того ж 1890 року відбулась поїздка до Львова, яка зіграла важливу роль у формуванні світогляду письменника. У Львові відбулось знайомство з Іваном Франком і були встановлені контакти з редакторами львівських газет і журналів. Протягом 90-х років у галицьких виданнях публікуються його статті, переклади, кілька віршів, оповідання для дітей. У жовтні 1891 р. Михайло Коцюбинський екстерном склав іспит на народного вчителя при Вінницькому реальному училищі і imageдва роки працював домашнім вчителем у селі Лопатинцях. Саме тут за один 1891 рік ним були написані оповідання «Харитя», «Ялинка», «П'ятизлотник», повість «На віру», віршована казка «Завидющий брат». Розпочалась серйозна літературна робота. На твори звернули увагу І. Нечуй-Левицький та Панас Мирний. Стало зрозуміло, що зявився талановитий письменник. Із 1892 по 1897 рік Михайло Михайлович працював у Одеській філоксерній комісії. Через imageхворобу був змушений залишити роботу в комісії і виїхати до Житомира, де працював у газеті «Волинь». У другій половині 90-х років твори Коцюбинського стають відомими у Львові і Києві, Херсоні і Чернігові, Одесі і Чернівцях. На початку 1898 року Михайло Коцюбинський нарешті зміг повернутися до Чернігова і влаштуватись на роботу в чернігівському земстві. Він багато пише, зблизився з письменниками Б.Грінченком, В.Самійленком, М.Вороним, М.Чернявським, критиком М.Могилянським. Упродовж 1903–1904 рр. створює цикл «З глибини», першу частину повісті «Fata morgana». Вражаючі події революції 1905–1907 рр. розкриваються у блискучих новелах, таких як «Сміх», «Він іде!», «Подарунок на іменини», «Intermezzo», «Persona grata», а також у другій частині повісті «Fata morgana» (опубліковано у 1910 р.). «Fata morgana»  вважається значним творчим досягненням письменника. У 1911 році завершив і опублікував чудову романтичну історію гуцульських Івана і Марічки – повість «Тіні забутих предків». У зв’язку з хворобою (астма і туберкульоз) кілька разів виїжджав за кордон, зокрема у Німеччину, Австрію, Швейцарію, Італію image(о.Капрі). Останні твори письменника, присвячені Капрі. В жовтні 1912 р. Коцюбинський приїхав на лікування в Київ, а в січні 1913 р. повернувся до Чернігова. Помер Михайло Михайлович Коцюбинський 12 квітня 1913 р.

До ювілейної дати видатного українського письменника у Національній парламентській бібліотеці організовано книжкову виставку. Експозиція виставки складається з творів М.М.Коцюбинського, вибраних творів, збірок оповідань та новел, повістей, а також літератури про його життя та діяльність.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 16 вересня – 7 жовтня 2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД