Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова  виставка

До 120-річчя від дня народження  О.  П. Довженка  (1894–1956),

українського  письменника, класика світового кінематографу

«Землі і людства полум’яний син»

 

    imageЗ нагоди 120-річчя від дня народження  О.  П. Довженка  (1894–1956), українського  письменника, класика світового кінематографу в Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку «Землі і людства полум’яний син».    

Експозиція представляє  матеріали із фондів бібліотеки, що висвітлюють літературну, художню та кінематографічну спадщину Олександра Довженка, його творчі задуми, дає уявлення про долю митця та внесок у розвиток української і світової культури. 

Літературний  доробок,  мистецька та кінематографічна спадщина митця представлені у розділі «Правда життя». Це багатотомні та окремі видання творів письменника  різних років видання, в т. ч. прижиттєві видання, що знайомлять зі щоденниками, прозовими творами, кіноповістями, дикторськими текстами, оповіданнями,  публіцистикою воєнних років, виступами та мистецькими роботами О. Довженка.

Колекція фільмів на 10 відеоносіях, видана Міністерством культури України та Національним центром Олександра Довженка  у 2006 р., презентує творчу спадщину Довженка – режисера. Фільми подано в оригінальному виконанні після повної  реставрації та оновлення. Колекція супроводжується  анотованим каталогом, в якому наведені  біографія і творча діяльність митця та анотації до фільмів.

Розділ  «Мовами народів світу»  представляє видання  творів О. П.  Довженка в перекладах мовами народів світу: російською,  польською, чеською, болгарською, казахською китайською, естонською та іншими. 

Вікно у дивовижний світ творчості геніального кіномитця, чудового українського письменника Олександра  Довженка відкриває розділ  «Думки над заповітом митця». Видання дають   аналіз ряду його творів, розкривають  художню своєрідність кінорежисера,  визначають  місце творчого доробку митця в українській  та світовій культурі. Наукові монографії та публікації останніх років дають сучасне бачення постаті О. П. Довженка.

          На виставці представлено документи із фондів бібліотеки.

 

 

image

 

 

Термін експонування: 9 – 25 вересня  2014 р.

за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4 поверх; загальний читальний зал.

 

  Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ