Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«ДОВЖЕНКО БЕЗ ГРИМУ»

(до 120-річчя від дня народження Олександра Довженка)


Кіномистецька вітальня Національної парламентської бібліотеки України 9 вересня 2014 року в черговий раз гостинно зібрала і об’єднала в своєму колі провідних діячів культури, бібліотечну спільноту, студентів вузів, представників громадських об’єднань.

Зустріч було присвячено 120-річчю від дня народження Олександра Довженка, видатного кіномитця, геніальний талант якого дозволив гідно представити Україну на світовій арені. Засновник українського кіно Олександр Довженко створив фільми, які стали новим словом у світовій кінематографії. Його кінострічка «Земля» увійшла до десятки найкращих фільмів усіх часів і народів, а сам митець був визнаний першим поетом кіно. Учасники заходу зустрілися з відомим довженкознавцем, головою Національної спілки кінематографістів України, лауреатом Державної премії України ім. Олександра Довженка Сергієм Тримбачем. Дослідник представив видання «Довженко без гриму», що містить архівні документи, листи, спогади сучасників, які дають змогу побачити біографію і життя великого українця в новому світлі, зазирнути в творчу лабораторію митця, зрозуміти витоки його режисерських задумів, автобіографічне підґрунтя сюжетів «Арсеналу», «Землі», повоєнної прози, а також простежити особливості побутування в українській культурі авторського міфу Олександра Довженка.

Увагу присутніх привернула книжкова виставка «Землі і людства полум’яний син», підготовлена на матеріалах з фондів Національної парламентської бібліотеки України, що висвітлюють літературну, художню та кінематографічну спадщину Олександра Довженка, його творчі задуми, дають уявлення про долю митця та його внесок у розвиток української і світової культури. 

Допрем’єрний показ документального телефільму «Довженко у вогні» за участі сценариста, доктора історичних наук Юрія Шаповала, став заключним акордом зустрічі в Кіномистецькій вітальні та викликав бурхливі аплодисменти численної аудиторії.  

         Гостями вітальні були: заступник директора Інституту літератури ім.  Т. Г. Шевченка НАН України Гальченко С. А., заступник голови Українського фонду культури, народний художник України Андрієвський Л. І., заслужений діяч мистецтв України Василь Довжик, заступник голови Чернігівського земляцтва Орєхович О. Ф., головний редактор журналу «Проблеми інвестиційного розвитку» Шморгун Л. Г. та ін.

         Особливо приємним стало те, що захід відвідало багато молоді, а саме:

студенти Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого, студенти  Інституту мистецтв Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, студенти Київського вищого професійного училища водного транспорту, учні гімназії «Потенціал» м. Києва.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД