Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 90-річчя від дня народження
Михайла Юліановича Брайчевського,
українського  історика та археолога

 


         «Михайло Юліанович був культурним

 еталоном і моральним взірцем, на рівень

якого орієнтувалися його однолітки та

 молодь, що входила у свідоме життя».  

 Івакін Г.Ю., Павленко Ю.В.

 

image 6 вересня 2014 року відзначається 90-річчя від дня народження Михайла Юліановича Брайчевського (1924–2001) - видатного українського історика та археолога, заслуженого діяча науки і техніки України, нумізмата, громадського діяча.

Михайло Брайчевський народився 6 вересня 1924 року в Києві в родині корінних киян. Здобувши середню освіту, вступив на історичний факультет Київського університету, який з відзнакою закінчив у 1948 році. Під час навчання в університеті Михайлом Брайчевським було засноване Наукове студентське товариство, яке він і очолював. Ще за 2 роки до закінчення вузу талановитий студент був зарахований у штат Інституту археології АН УРСР. Під час роботи в інституті брав участь у археологічних дослідженнях наimage Переяславщині, Волині, Поділлі, вивчав давньоруські пам’ятки у Києві, Переяслав-Хмельницькому, Чернігові. У 1955 році М.Ю. Брайчевський захистив кандидатську дисертацію «Римська монета на території України», яка 1959 року вийшла окремою книгою. Він також брав участь у написанні великих розділів до колективних монографій, таких як «Нариси стародавньої історії УРСР», «Історія Української РСР», «Історія Києва».

У 1959-1968 роках працював в Інституті історії АН УРСР, а у 1970-1972 рр. - знову в Інституті археології. У цей період вчений  брав участь у створенні цілого imageряду фундаментальних колективних праць, таких як «Нариси стародавньої історії УРСР», «Історія Української РСР», «Історія українського мистецтва» (1962), «Історія вітчизняної математики» (1966), «Історія селянства Української РСР» (1967), «Історія Української РСР» (1969), тощо. Його монографії «Коли і як виник Київ» (1963), «Біля джерел слов'янської державності» (1964), «Походження Русі» (1968) стали широко відомими не тільки у нашій країні, а й за її межами. У 1966 році була написана одна з найвідоміших праць Брайчевського - «Приєднання чи возз’єднання? Критичні замітки з приводу однієї концепції», яка поширювалась спочатку «самвидавом». 1972 року вона була опублікована українською мовою в Канаді, а її переклади англійською та німецькою мовами було надруковано за кордоном у 1974 та 1982 роках. За цю працю та активну громадську позицію вченого було позбавлено роботи в Інституті археології. Йому також було заборонено захищати докторську дисертацію. Протягом тривалого часу Михайло  Брайчевський змушений був писати «в шухляду». Заборонялось навіть посилатись на його роботи. Тільки наприкінці 80-х р. р. Михайло Юліанович повернувся до активного наукового та громадського життя і 1989 році захистив докторську дисертацію за темою «Східні словяни у 1 тис.н.е». Він один із перших встав на захист державної мови в Україні, направивши «Відкритий лист до Президента України Леоніда Кучми» (2000). Від 1992 р. – професор кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія». Автор понад 600 наукових праць, лауреат премій ім. М.Грушевського та Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів. Він був одним із засновників Товариства охорони пам'яток історії та культури України. Надзвичайно освіченим вчений був не тільки як історик і археолог, а й у питаннях культури і мистецтва, філософії. Сам добре малював і писав вірші.

 

                               Моя кохана Україно,

                               Рожевих мрій блакитна даль!

                               У нас з  тобою путь єдина,

                               Єдина радість і печаль.

 

Не стало видатного українського історика в 2001 році.

До ювілейної дати Михайла Брайчевського у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку. На виставці представлено основні твори історика, літературу про його життя і діяльність. Це, насамперед, «Походження слов’янської писемності», «Автор «Слова о полку Ігоревім» та культура Київської Русі», збірка поетичних творів вченого «Часу круговерть», «Михайло Брайчевський : вчений і особистість», тощо.

Для більш детального ознайомлення з постаттю видатного українського вченого, поета, художника, громадянина - Михайла Юліановича Брайчевського пропонуємо звернутись до документів, представленим на книжковій виставці, організованій у НПБУ. На виставці експонуються документи із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 05.09 – 30.09.2014 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД