Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 75-річчя від дня народження П. М. Мовчана,

українського поета, кінодрама­турга, перекладача

 

  «Творчість Павла Мовчана – один із виявів

зрілості і багатства нашої поезії.
Вона – на  висоті сучасної поетичної культури,
як і на висоті національної поетичної традиції»

Іван Дзюба

 

 

image13 липня 2014 року Павло Михайлович Мовчан – відомий український поет, громадський і політичний діяч, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, журналіст, перекладач і кінодраматург відзначає свій ювілей – 75 років від дня народження.

Павло Михайлович Мовчан народився 13 липня 1939 року в с. Велика Вільшанка Васильківського району Київської області. Отримавши середню освіту, продовжив навчання далі: у 1958 році вступив до Київського університету ім. Т. Г. Шевченка, а через 2 роки став студентом Літературного інституту ім. М. Горького (Москва), який закінчив у 1965 році за спеціальністю журналіст.

Поетичний дебют Павла Михайловича відбувся у 1963 році, коли вийшла його перша збірка поезій «Нате!». Здобувши вищу освіту, він завідував відділом редакції журналу «Дніпро». 70–90-ті роки були дуже плідними для поета. У 1970 році він закінчив Вищі курси сценаристів і режисерів при Держкіно СРСР у Москві. У 1970–1974 рр. працював редактором-сценаристом кіностудії імені О. Довженко. Він є автором кіносценаріїв «Наш дім» (1970), «Зозуля з дипломом» (1972), «Незручна людина» (1978). У цей період Павло Михайлович також виконував обов’язки завідувача відділу редакції журналу «Дніпро», працював літпрацівником і сценаристом на кіностудії ім. О. Довженка, різноробочим, моряком і журналістом. Із 1988 року Павло Михайлович — секретар правління Спілки письменників України і Київської організації Спілки письменників України. Він автор низки поетичних збірок – «Пам'ять» (1977), «Досвід» (1980), «День молодого сонця» (1981), «Голос» (1982), «Хрест» (1993) та ін., літературно-критичних статей про «Слово о полку Ігоревім», Сковороду, Шевченка, Гоголя, про мову («Мова – явище космічне»), а також перекладів. Зокрема, ним було перекладено на українську мову п’єси В. Распутіна «Живи і пам’ятай», твори Ю. Марцінкявічуса, М. Каріма, Махтумкулі та ін. Автор також дуже добре розуміє дитячу психологію і це відчувається у його творах, присвячених дітям: «Нитка-оксамитка», «Польовичок», «Зозулині чобітки». Поезія Павла Мовчана перекладена багатьма мовами: англійською, башкирською, білоруською, болгарською, іспанською, литовською, російською, польською, румунською, туркменською, угорською та ін.

 
 

Я сам собі тісний.

Словам моїм так тісно,

як сонцю в зворохоблених очах.

(«Я сам собі тісний»)

   
 

Із 1990 р. Павло Михайлович не одноразово обирався народним депутатом України. У 1992 році йому було присуджено Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка за збірки віршів «Материк» та «Осереддя». Він заслужений діяч мистецтв України (1996), нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст.image

Із 1991 року очолює товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка, шеф-редактор газети «Слово Просвіти». П. М. Мовчан постійно у вирі суспільно-політичних подій і справ.

До ювілейної дати Павла Михайловича Мовчана у Бібліотеці організовано книжкову виставку, на якій представлено творчий доробок відомого українського поета, перекладача, кінодраматурга.

На виставці експонуються документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 12 липня – 15 серпня 2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД