Понеділок, 20 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

17 травня 2024 року о 15:00 в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбудеться лекція науковиці Олени Полідович «Імена викреслені з афіш» (до Дня пам’яті жертв політичних репресій). 

У 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна була розгорнута масштабна кампанія масових репресій громадян – «Великий терор». Ці репресивні операції мали завершити двадцятилітню боротьбу з «соціально-ворожими елементами», упокорити населення шляхом масового терору, утвердити авторитарний стиль керівництва та здійснити «кадрову революцію». Репресії призвели до ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, зміни національної та соціальної структури суспільства, знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформації суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, залякування населення, поширення суспільної депресії та денаціоналізації.

Одним із символів тих подій став Биківнянський ліс під Києвом. Це найбільше в Україні місце масових поховань жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, свій останній спочинок тут знайшли від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

На лекції начальника науково-дослідного відділу Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Олени Полідович «Імена викреслені з афіш» йтиметься про долю театральних діячів українського театрального мистецтва – акторів, режисерів, директорів театрів, мистецтвознавців, розстріляних у Києві в період Великого терору 1937-1938 рр. Їхні імена довгий час перебували під забороною, тому матеріали до біографій загиблих довелось збирати у різноманітних джерелах – від публікацій театрознавців до газетних й журнальних статей, які збереглися у бібліотеках і архівах.

Партнери заходу – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили».

Лекція відбуватиметься в межах проекту НІМЗ «Биківнянські могили» «Забуттю не підлягає».

 

Запрошуємо всіх охочих