Вівторок, 14 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація 3-томного видання

«Бессознательное: Природа, функции, методы исследования»

 (Тбилиси: Мецниереба, 1978)

 

image

Останнє засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» сезону 2013–2014 рр., порушуючи традицію, відбулося не в суботу, а у вівторок, 10 червня.

Присутні заслухали розповідь мистецтвознавця, члена клубу Ади Іванівни Проніної-Журби про найулюбленіші книги зі свого зібрання. Ними виявилися 3 фундаментальні томи  під загальною назвою «Бессознательное: Природа, функции, методы исследования».

Ця колективна монографія відображає розробку проблеми несвідомого на основі міжнародної співпраці вчених, що спостерігалася  у 2-й половині ХХ ст. у світовій науці. Видання, яке вийшло накладом 8 тис. примірників, складалося з чотирьох томів і висвітлювало спеціальні аспекти цієї проблеми: том 1: Розвиток ідеї (787 с.); том 2: Сон. Клініка. Творчість (687 с.); том 3: Пізнання. Спілкування. Особа (798 с.); том 4: Результати дискусії.

У виданні представлено узагальнений виклад матеріалів Тбіліського міжнародного симпозіуму з проблеми неусвідомлюваної психічної діяльності, що відбувся у жовтні 1979 року. Безумовно, проведення такого симпозіуму свідчило про помітний прорив вітчизняної науки у цій галузі.

Ада Іванівна Проніна-Журба, людина з великим життєвим досвідом, з відстані часу, вміло акцентувала увагу слухачів на особливостях видання, обставинах, що супроводжували організацію симпозіуму, особистостях, причетних до цього.

На завершення зустрічі з теплими словами подяки на адресу Національної парламентської бібліотеки України Ада Іванівна подарувала бібліотеці 1–3 томи зазначеного видання.

 

P.S.

image
image

Повідомляємо, що після зустрічі з А. І. Проніною-Журбою, яка на момент зустрічі не мала у власному зібранні ІV тому представленного видання, а відтак не знала напевно і про його долю, працівники відділу соціокультурної діяльності провели подальше дослідження і з’ясували таке: ІV том (462 с.) монографії «Бессознательное: Природа, функции, методы исследования», присвячений результатам дискусії, побачив світ у тбіліському видавництві «Мецниереба» 1985 року і став останнім, завершальним томом видання. Якщо попередні три томи, написані до симпозіуму, включали роботи широкого колективу радянських та закордонних учених і слугували основою для дискусій зі складної, багатоаспектної, але надзвичайно важливої проблеми визначення методології підходу до теорії психіки людини,то ІV том виконував не менш складне завдання.

Необхідно було сформулювати конструктивні міркування, які можна було б розглядати як підсумок дискусій, що проходили протягом останніх одного-двох десятиліть, а також спробувати пояснити, з якою метою цей симпозіум був організований і що він врешті-решт показав у теоретичному відношенні.

Із повним 4-томним виданням «Бессознательное: Природа, функции, методы исследования» можна познайомитися у Національній парламентській бібліотеці України.

 

Інформація підготовлена відділом СКД