Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Героїв Небесної Сотні

 

imageДень Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні десять років тому протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею.

Революція Гідності – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, а згодом антиконституційними діями влади. Центром подій стали столичний майдан Незалежності та навколишні вулиці: Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська. Мирні акції почалися під євроінтеграційними гаслами, але згодом перетворилися на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму президента Віктора Януковича – проти корупції та порушень прав людини. Дії влади, спрямовані на придушення протестів силовим шляхом, призвели до ескалації конфлікту та людських жертв.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48.image Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Небесною Сотнею.

До Героїв Небесної Сотні належать люди різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Серед них громадяни України, Білорусі та Грузії. Наймолодшому з Героїв, Назарію Войтовичу, було 17 років, найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки. Зі 107 Героїв Небесної Сотні – три жінки. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність. Сто чотирьом Героям Небесної Сотні присвоєно звання Герой України (посмертно), а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні (посмертно).

Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це сльози нашої нації та душевний щем вдячності за все, що вони зробили для нас, за те, що перевернули свідомість українців, змусивши їх боротися за своє.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку «До Дня Героїв Небесної Сотні».

В експозиції представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, що містять матеріали з хронології тих подій та добірку свідчень очевидців, спогади про «лицарів світла та добра», фотоальбоми, статті з періодичних видань, нариси, поетичні та прозові твори, присвячені, тим хто віддав своє життя.

Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла,1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 16 лютого – 27 лютого 2024 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Олена Самойлик