Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 95-річчя від дня народження Філарета (1929), Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України

 

imageФіларет (в миру: Михайло Антонович Денисенко) – Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України. Герой України (2019).

Народився 23 січня 1929 року в селі Благодатному Амвросіївського району Сталінської округи у родині шахтаря. Дід Михайла загинув від Голодомору, батько Антон Денисенко в складі 103-го гвардійського стрілецького полку 34-ї гвардійської стрілецької дивізії загинув під час битви за Дніпро в бою за село Коновалова 24 вересня 1943 року, де й був похований. Смерть батька дуже вплинула на світогляд Михайла та його вибір стати священиком.

Після закінчення середньої школи 1946 року він вступив до Одеської духовної семінарії, яку закінчив з відзнакою. 1952 року закінчив московську духовну академію з науковим ступенем кандидата богослов’я.

1960 року призначений керуючим справами Українського Екзархату і настоятелем Свято-Володимирського кафедрального собору в Києві.

У різні роки був єпископом Лузьким (1962), Віденським і Австрійським (1962-1964), Дмитрівським (1964), митрополитом Київським і Галицьким, екзархом України російської православної церкви (1966-1990).

25-27 жовтня 1990 Архієрейський Собор російської православної церкви надав Українській Православній Церкві самостійність і незалежність в управлінні. Український єпископат одноголосно обрав Філарета Предстоятелем Української Православної Церкви з титулом – Митрополит Київський і всієї України.

Служив заступником Київського Патріарха Володимира (Романюка) (1992–1995), зберігши титул Митрополита Київського, а після його смерті на Всеукраїнському помісному соборі 22 жовтня 1995 року Митрополита Філарета обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України. З того часу він плідно працює над розбудовою Помісної Православної Церкви в Україні, роблячи чимало і для об’єднання православних віруючих України в лоні Української Православної Церкви Київського Патріархату.

За роки патріаршества вiн об’їхав з архипастирськими візитами майже всю Україну, зустрічався з єпископатом, духовенством, віруючими усіх єпархій в Україні, а також за її межами. За дієвої участі Святiйшого Патрiарха Фiларета постали з руїн Михайлівський Золотоверхий монастир, храми Успiння Пресвятої Богородиці (Пирогоща), Різдва Христового та багато інших храмів у Києві й по всій Україні.

У різний час друкувались його богословські статті, доповіді, послання, проповіді. З 2000 року вийшло 7 томів повного зібрання послань, проповідей, виступів, звернень і доповідей Святійшого Владики та 13 томів праць. У січні 2024 року Видавничий відділ УПЦ Київського Патріархату видав чотирнадцятий том праць Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета «Проповіді, Послання, Слова на вручення архіпастирських жезлів. Том 14».

Завдяки наполегливій праці Патріарха було перекладено усі богослужбові книги, які потрібні для відправи богослужінь; він увійде в історію як четвертий перекладач Біблії українською мовою. З благословення Патріарха Філарета було безкоштовно видрукувано і розповсюджено близько мільйону примірників Закону Божого.

Патріарх Філарет підтримав візит Папи Римського Івана Павла ІІ в Україну, взяв участь у зустрічі Святішого Отця з членами Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій.

Наприкінці 2003 року був членом-засновником Наради представників християнських Церков України.

13 травня 2006 року рішенням Священного Синоду під головуванням Святішого Патріарха і всієї Руси-України Філарета взято курс на реформу освіти в духовних навчальних закладах Української Православної Церкви Київського Патріархату. Плідно функціонують Київська і Львівська Православні Богословські Академії, семінарії у Луцьку та Рівному, Богословський інститут в Івано-Франківську, Теологічне відділення Філософсько-Теологічного факультету Чернівецького Національного Університету.

У березні 2013 від імені Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет закликав українців і поляків до взаємного прощення за трагедією польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни.

Неодноразово висловлював підтримку Майдану. У січні 2014 року Патріарх через криваві події в Києві відмовився від ордена «За заслуги» І ступеня, яким його нагородив президент Віктор Янукович.

2018 року брав активну участь у створенні нової єдиної Православної церкви України. Після отримання Томоса Філарета обрано почесним патріархом.

Починаючи з 2014 року під час розв’язаної російськими спецслужбами війни на сході України та після повномасштабного вторгнення росії 22 лютого 2022 р. Українська Православна Церква Київського Патріархату підтримує ЗСУ і збирає кошти на допомогу армії, продукти харчування, бронежилети, медикаменти, транспорт тощо.

За церковні заслуги Патріарх Філарет нагороджений орденами Александрійського, Антіохійського, Ієрусалимського, Болгарського та Грузинського, Польського, Чехословацького Патріархатів та Церков.

Згідно рішення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Філарета нагороджено Орденом Святого рівноапостольного князя Володимира Великого І ступеня та Орденом святого апостола Андрія Первозваного.

Серед державних нагород: Орден «Дружби народів», Орден Трудового Червоного Прапора, Орден Свободи, Хрест Івана Мазепи. Філарет – повний кавалер Ордену Ярослава Мудрого.

З нагоди 95-річчя від дня народження Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку.

На виставці представлено повне зібрання праць Святійшого Патріарха Філарета, також видання про його життя і творчість, як про духовного діяча України, книги про значення Української церкви в українському державотворенні, Закон Божий, Біблійні оповідання, «Святе Євангеліє», «Житія Святих»,  «Діяння Вселенських соборів» в 5-ти томах, є цінні і надзвичайно цікаві видання, що становлять богословську спадщину Преподобних та Святих Отців. Ці видання зберігаються у бібліотеці окремою колекцією: Зк УПЦ КП (З колекції Української Православної Церкви Київського Патріархату). Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Експозиція буде цікава тим, хто хоче знати більше про богословську діяльність видатного ієрарха, нашого сучасника і будівничого Української Православної Церкви, хто цікавиться богословськими питаннями, вченням Православної церкви, а також її історією.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1, 2-й поверх

Термін експонування:

22 січня – 31 січня 2024 р.

 

Інформацію підготувала зав. відділу

обслуговування користувачів Оксана Круліковська