Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня вшанування захисників Донецького аеропорту

 

image20 січня в Україні відзначається День вшанування захисників Донецького аеропорту. Дата встановлена згідно спільного Наказу Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України від 20.01.2022 «Про День вшанування захисників Донецького аеропорту».

Оборона Донецького аеропорту у 2014 році стала першою системною відповіддю України на агресію з боку російської федерації. Бої за Донецький аеропорт тривали з травня 2014-го до січня 2015 року. Понад 242 дні українські захисники – військові, добровольці, медики і волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ і проросійських бойовиків, відстоюючи рідну землю. На жаль, у січні 2015 року, під час оборони летовища, наша країна зазнала дуже великих втрат серед захисників. 

За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, у лютому 2022 року, «кіборги» знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

День вшанування захисників Донецького аеропорту нагадує про жертви та внесок захисників, які віддавали життя заради свободи і незалежності своєї країни. Цього дня по всій Україні на згадку про безсмертний подвиг та пошану полеглих за Батьківщину героїв проводяться культурно-просвітницькі заходи патріотичного спрямування.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого з нагоди Дня вшанування захисників Донецького аеропорту організувала традиційну книжкову виставку

Книжкова експозиція розкриває події 2014 – 2022 років, що призвели до повномасштабної війни 24 лютого 2022 року.

Представлено документи та публікації про події неоголошеної російсько-української війни, гібридної війни, інформаційної війни, АТО/ООС з 2014 по 2022 рік; праці про сплановану анексію Криму та російський режим, події війни в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

Увазі відвідувачів пропонуються книги, ілюстративні матеріали та статті з періодичних видань, які розповідають про події, пов'язані з обороною Донецького аеропорту і життям кіборгів.

Книжкова виставка – данина пам’яті загиблим героям, нагода висловити щиру вдячність та шану всім тим, хто зараз виборює нашу свободу, територіальну цілісність та право жити у вільній, незалежній державі.

На виставці представлено документи із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, 3 поверх.

Термін експонування: 19 січня – 26 лютого 2024 року

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Людмила Кудря