Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книжкової виставки

«Людина, яка поєднала континенти»

 

До125-річчя від дня народження І. І. Сікорського, всесвітньо відомого українського авіаконструктора, творця гелікоптерів  

 

28 травня в Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація книжкової виставки «Людина, яка поєднала континенти», присвяченої 125-річчю від дня народження І. І. Сікорського, всесвітньо відомого українського авіаконструктора, творця гелікоптерів.

Вшанування пам′яті Ігоря Івановича Сікорського для Національної парламентської бібліотеки України стало не випадковим, адже ще у 1907–1912 роках студент КПІ І. Сікорський був читачем Київської публічної бібліотеки (нині НПБУ). У січні 1911 року він брав участь у повітроплавній виставці, організованій Київським повітроплавним товариством, що проходила у новозбудованому приміщенні бібліотеки.

Книжкова експозиція, що складається з 2-х розділів, розкриває життєвий і творчий шлях видатного українського авіаконструктора І. І. Сікорського, історію вітчизняного літакобудування, представляє документи про життєвий шлях і наукові досягнення видатних авіаконструкторів та матеріали про сучасний стан і перспективи розвитку авіаційної галузі.

У розділі «Піонер київського неба» наведено біографічні матеріали про Ігоря Сікорського, історію створення та випробування експериментальних моделей літаків, визначено вагомий внесок видатного авіаконструктора у галузі моделювання вертольотів, наведено характеристики найбільш відомих моделей.

Розділ «Окрилені мрією» презентує монографії та матеріали конференцій з історії вітчизняного повітроплавання та авіації, знайомить із видатними винахідниками та провідними авіаконструкторами, які доклали багато зусиль для розвитку сучасної авіаційної науки і техніки: А. Туполєв, С. Ільюшин, В. Болховітінов, М. Міле, О. Антонов.

Публікації наукового та пізнавального змісту знайомлять із питаннями сучасної авіації, перспективами розвитку літакобудування та його застосування. 

На виставці представлено документи із фондів бібліотеки.

Урочисте відкриття книжкової виставки відбулося за участі Валерія Романенка, провідного наукового співробітника Державного музею авіації України, кандидата історичних наук; Віталія Татарчука, завідувача відділу історії КПІ Державного політехнічного музею при Національному технічному університеті України «КПІ»; Володимира Антипова, завідувача Авіаційно-космічним центром Київського палацу дітей та юнацтва; Владислава Лащонова, студента I курсу Аерокосмічного інституту факультету літальних апаратів (Національного авіаційного університету); користувачів бібліотеки, вчених, студентів вузів, представників засобів масової інформації, громадських організацій, а також бібліотечної спільноти м. Києва.

У змістовних виступах учасників пролунали роздуми про місце і провідну роль винаходів І. Сікорського у галузі світового і вітчизняного літакобудування, перспективи розвитку авіаційної науки і техніки в Україні та сподівання, що книжкова виставка збагатить знання читачів про видатну постать авіаконструктора Ігоря Сікорського та інших талановитих винахідників в галузі літакобудування.

Вдалим інформаційним доповненням презентації стала демонстрація слайдів, фото та відео матеріалів під час виступу доповідачів.

Запрошуємо всіх охочих протягом 28 травня – 15 червня 2014 р. відвідати виставку, яка працює в загальному читальному залі за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД