Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 190 річчя від дня народження Руданського Степана Васильовича (1834-1873), українського поета, перекладача, фольклориста 

  

imageТворчість Степана Руданського – невичерпне джерело мудрості й досвіду, глибокої думки й дотепного слова, нев’янучого народного гумору. У доробку поета – балади, ліричні поезії, поеми, байки, приказки, короткі поетичні обробки народних анекдотів, переспіви, переклади зі світової літератури.

Степан Васильович Руданський народився 6 січня 1834 р. у селі Хомутинцях Вінницького повіту на Поділлі в родині сільського священика. Початкову освіту здобув у сільського дяка. У 1842-1849 pp. хлопець навчався в Шаргородській бурсі, потім, до 1855 р. у Подільській духовній семінарії. Під час навчання захоплювався читанням журналів «Отечественные записки», «Современник», творів Тараса Шевченка. У 1856 р. Степан переїхав до Петербурга й проти волі батька вступив до медико-хірургічної академії. Продовжував захоплюватись вивченням літератури.

Петербурзький період найбільш плідний в житті Руданського-поета. У цей час помітно загострились громадянські мотиви його творчості («До дуба», «Гей, бики!»), відточувалась майстерність гумористичного й сатиричного вірша, наслідком чого було виникнення нового поетичного жанру в українській поезії – віршованої гуморески-співомовки, тематично різноманітної й стилістично своєрідної. Одночасно Руданський продовжував писати балади, ліричні вірші, віршовані казки й поеми, перекладав з російської та інших мов. Готуючи свої твори до видання, він укладав їх у рукописні збірки. Важкі цензурні умови, а також урядові заборони ускладнювали й гальмували їх друкування.

Основні твори Степана Руданського складають три томи, переписані й оформлені самим поетом. Перший, під назвою «Співомовки козака Вінка Руданського, книжка перша, з 1851image року до 1857» (Вінок – переклад імені поета з грецької: стефанос – вінок), вміщує пісні та балади в хронологічній послідовності їх написання. Другий – «Співомовки козака Вінка Руданського, книжка друга, 1857-1858 і 1859» – складається з 235 поезій, гуморесок, названих «приказками», й вірша «Студент». Третій – «Співомовки козака Вінка Руданського, 1859-1860» – це пісні, приказки, легенди, історичні поеми. Крім цієї першої авторської редакції творів Руданського, відомі автографи збірок, укладених за жанрово-тематичним принципом у різні часи й при значених до видання. До таких належать рукопис «Нива» (1858-1859) і рукопис, який 1861 р. мав цензурний дозвіл, але так і не з'явився друком.

У Петербурзі майбутній поет сильно бідував і захворів на сухоти.

1861 р. Руданський закінчив академію, одержав звання повітового лікаря і дозвіл працювати в Криму, куди він переїхав і де сподівався поправити своє підірване здоров’я. Протягом 1861 – 1873 pp. працював міським лікарем в Ялті, а також лікарем у маєтках князя Воронцова, докладав багато зусиль для піднесення благоустрою міста як лікар і почесний мировий суддя Сімферопольсько-Ялтинської мирової округи, водночас цікавився археологією, етнографією, відновив розпочаті на Поділлі фольклорні заняття, продовжував поетичну творчість, багато перекладав.

З травня 1873 р. Степан Руданський помер, похований у Ялті на Масандрівському кладовищі.

Літературній спадщині Степана Руданського судилася важка доля. Тяжке особисте життя, а ще понад те складні соціальні умови, в яких розвивалась за часів царизму українська література, перешкодили поетові видати за життя свої твори. На сторінках періодичних видань побачили світ лише трохи більше десяти творів. А вся багатогранна літературна спадщина поета, лишившись неопублікованою, надовго випала із літературного процесу своєї доби і, по суті, не справила на нього впливу. Тільки у 1880 р., через сім років після смерті поета, з’являється перша невеличка збірочка його творів, видана зусиллями української письменниці, матері Лесі Українки, – Олени Пчілки. У наступнім десятиріччі починається активне збирання, публікація і вивчення спадщини Руданського.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до ювілею видатного українського поета, перекладача, фольклориста підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлені найвідоміші твори Степана Руданського, сатиричні вірші, співомовки, байки, небилиці різних років видання, а також література та публікації про життя та творчість поета.

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1, 2-й поверх

Термін експонування:

15 січня – 31 січня 2024 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Світлана Путіліна