Вівторок, 14 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка


«24 травня – День слов’янської писемності та культури»


«Вищою формою писемної культури
є книжність: її можливості
щодо передачі також інформації
(і в просторі, і в часі) воістину безмежні»

М. Брайчевський

 

 

image

24 травня в День вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія в нашій країні відзначається День слов’янської писемності та культури. З 1994 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, цей день в Україні святкується щорічно. У 2004 році свято було підтверджено також Указом Президента України від 17 вересня.

Початок слов'янській писемності дали два великі слов'янські просвітники – брати Кирило і Мефодій.

Понад 11 століть тому православні ченці, брати Кирило та Мефодій, створили слов'янський алфавіт, який отримав назву «кирилиця» за ім’ям молодшого брата Кирила.

В основу слов'янської абетки було покладено грецьку.

image«Кирилиця (особливо в її первинному варіанті) – це по суті є грецька абетка лише доповнена низкою нових знаків» (М.Брайчевський).  Для передачі звуків, що були в ужитку слов'ян, її довелося значно змінити. Працюючи над створенням абетки, Кирило одночасно почав перекладати з грецької мови на слов'янську Апостол і Євангеліє, богослужбові книги.

Це надзвичайно сприяло виникненню і розвитку слов'янської літературної мови і написанню книг.

Передумови виникнення літератури в нашій країні сформувалися у середині ІХ ст., близько 862 року. Саме тоді була створена писемність, активно розвивались листування та ділова документація. Цьому також сприяло і прийняття у 988 році християнства. 

image

Більш детальну інформацію за темою можна знайти у документах із фондів НПБУ, представлених на книжковій виставці «24 травня – День слов’янської писемності та культури». Відвідувачі бібліотеки зможуть ознайомитись із виданнями, присвяченими видатним просвітникам – Кирилу та Мефодію, дізнатись про цікаві факти з питань історії виникнення, розповсюдження і функціонування слов’янських мов, отримати інформацію про розвиток слов’янської культури в сучасному світі тощо. Зокрема, це такі документи: Брайчевський М. Ю. «Походження слов’янської писемності», «Слов’яни: історія, мова та культура у новій Європі (контактування та своєрідність)», Логачев К. И. «Кирилло-мефодиевские переводы у южных и восточных славян», Истрин В. А. «1100 лет славянской азбуки», матеріали Міжнародної наукової конференції «Пам’ятки історії та культури слов’ян», «Славянская культура в современном мире» та інші.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

 

Термін експонування  22.05.2014 р. -  11.06.2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД