Вівторок, 14 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 170-річчя від дня народження М. І. Мурашка (1844–1909), українського живописця, педагога та громадського діяча

 

imageІм'я видатного живописця і педагога, художнього критика і громадського діяча Миколи Івановича Мурашка нерозривно пов'язане з історією розвитку образотворчого мистецтва і художньої освіти в Україні у другій половині XIX — на початку XX століття.

Микола Іванович народився 20 травня 1844 року в місті Глухові Чернігівської губернії, у сім'ї різьбяра іконостасів. Художню освіту здобув у петербурзькій Академії мистецтв (1863–1868).

Із 1868 року жив і працював у Києві. В 1875 заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію українського мистецтва як Київська рисувальна школа (1875–1901) і відіграла важливу роль в розвитку образотворчого мистецтва і художньої освіти в Україні. Завдяки Київській рисувальній школі М. Мурашка багато талановитих художників отримали можливість розвинути свій природний хист, здобути художню освіту і вийти на велику дорогу мистецтва (М. Пимоненко, Г. Дядченко, В. Андрєєв, С. Костенко та інші).

У різні часи викладачами школи Мурашка були М. Врубель, І. Селезньов, проф. Г. Павлуцький, В. Фабріціус, С. Костенко, І. Костенко, О. Іроїцька-Гусєва та ін.

Як художній критик та історик мистецтва, Мурашко послідовно і наполегливо пропагував в Україні мистецтво передвижників, обстоював принципи ідейного мистецтва, виступав проти декадентства і формалізму.

imageПрогресивними були і педагогічні погляди Миколи Мурашка. Він вважав, що для художника основне – вивчення природи, навколишнього життя.

Микола Іванович Мурашко – автор книги «Спогади старого вчителя» (1907–1909).

Як художник Микола Мурашко відомий пейзажами: «Мотив околиць Києва», «Над Дніпром», «Крим» та ін.

До 170-річчя від дня народження М. І. Мурашка в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжково-ілюстративну виставку.

Представлені в експозиції матеріали висвітлюють сторінки життя і творчості Миколи Мурашка. Документи книжкової виставки презентують мемуари видатного художника, знайомлять читача з його ідейно-естетичними поглядами й дають уявлення про художнє життя Києва кінця ХІХ століття.

Експозиція створена на основі документів із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань, присвячених цій тематиці, радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування:  19 травня – 15 червня 2014 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД