Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Михайла Кальницького

«Гимназии и гимназисты» (К.: ВАРТО, 2014)

 

17  травня 2014 року члени клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» в конференц-залі Національної парламентської бібліотеки зустрілися з відомим києвознавцем, письменником Михайлом Кальницьким з нагоди виходу в світ його третьої книги  «Гимназии и гимназисты» з краєзнавчої серії «Київські історії», яку продовжують М. Кальницький і видавництво «ВАРТО».

Нова книга присвячена особливостям «класичної» гімназичної програми, праці педагогів, будівництву чисельних учбових корпусів, щедрості та чуйності меценатів, тих складових, які впливали на вартість плати за навчання в київських гімназіях, гімназичну форму тощо.

 Дослідження охоплює часові рамки другої половини ХІХ – кінця 20-х років ХХ століття,  базується на реальних фактах і документах та  щедро ілюстровано документальними фотографіями.

Природно, що книга включає історії про чудових киян, а часом переповідає їх особисті враження про незабутню шкільну пору. Адже в київських гімназіях вчились у різний час письменники Михайло Булгаков і Костянтин Паустовський, Марк Алданов і Ярослав Івашкевич, поети Анна Ахматова і Максим Рильський, художники Валентин Сєров і Олександра Естер, скульптори Олександр Архипенко і Іван Кавалерідзе, відомі в майбутньому співаки, танцюристи, актори, кінорежисери, музиканти, академіки. Гімназичним рокам кожного з них у книзі присвячені окремі сторінки.    

Особлива увага  у дослідженні  приділяється історії місць і місцевостей Києва, де будувалися гімназії.

Цікавим доповненням є різні скандальні сюжети – від підпільної торгівлі темами екзаменаційних творів до боротьби гімназичного начальства з падінням моралі серед вихованців.

На завершення розповіді дослідник зауважив, що намагався населити конкретні гімназії конкретними дійовими особами, перенести читача у тогочасний Київ.

 Видавництво «ВАРТО» передало у дар Бібліотеці презентоване видання, на титулі якого  М. Кальницький залишив такий автограф: «Старейшему питомнику киевских читателей с уважением и благодарностью автор. 17-5-14»

 

 

                                                          Інформація підготовлена відділом СКД