Четвер, 16 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.


  «Великий день... Великдень Перемоги...

 Все ж наче вчора. А літа минають...

 На проводи, в степу біля дороги,

  Своїх солдатів вдови поминають»

 Ліна Костенко

 

image  
Парад Перемоги радянських військ на Замковій площі в м.Берліні. 9 травня 1945 р. З фондів ЦДКФФА України ім.Г.С. Пшеничного

   

Все далі в глиб історії йдуть трагічні події Великої Вітчизняної війни. 22 червня 1941 р. без пред’явлення будь-яких претензій Радянській державі фашистська Німеччина розпочала військові дії. Понад 1400 днів тривала найжорстокіша війна ХХ століття, яка завершилася підписанням Акта про беззастережну капітуляцію Німеччини та ліквідацію фашистської держави. Про це було офіційно оголошено 8 травня в Європі та Америці і 9 травня 1945 року в СРСР. Саме ця подія стала святкуватись як День Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років. В Україні цей день відзначається щорічно, як державне свято.

В одному зі своїх віршів Оксана Пахльовська написала: «Наша пам'ять – велика долина, де невидимі храми стоять». Один із таких величних храмів – Храм пам’яті загиблим і учасникам Великої Вітчизняної війни, які ціною свого життя подарували наступним поколінням мирне життя. Про це нам всім треба пам’ятати не тільки 9 Травня.

  image
    
Запалений Вічний вогонь на Меморіалі захисників Севастополя 1941–1942 рр.

До Дня Перемоги у бібліотеці організовано книжкову виставку. В експозиції представлено сучасні видання з історії України періоду Великої Вітчизняної війни. Це, перш за все, двотомне видання історичних нарисів «Україна в Другій світовій війні: погляд з XXІ ст.», в якому висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової та Великої Вітчизняної війни.

image  
Пам’ятник Вічної Слави на могилі Невідомого солдата у Києві

    

Героїчному поколінню ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр., їх дітям і онукам присвячена книга «Победа наша на века останется». Автор цієї книги, учасник боїв за визволення України, доктор історичних наук, професор Юрій Шиловцев. Про надзвичайно важкі часи воєнного лихоліття, про тих, хто воював на фронті чи у підпіллі, хто працював у тилу, розповідається у збірці «День Победы». А збірка статей «Перемога в ім’я свободи і майбутнього», яка присвячена героїчним сторінкам Великої Вітчизняної війни, звернена, перш за все, до молодого покоління. Автори сподіваються, що читачі пройдуть сторінками книги разом з її героями шлях до Перемоги. 24 червня 1945 року на Червоній Площі у Москві відбувся Парад Перемоги. Ця знаменна подія висвітлена у фотоальбомі «Парад Победы».

Більш детальну інформацію про героїку тих далеких років можна отримати, звернувшись до документів із фондів НПБУ, представлених на книжковій виставці «9 Травня – День Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.»

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 7–19 травня 2014 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД